Under sommarens VM användes videodomarsystemet VAR - Video Assistant Referee - för första gången i ett stort mästerskap. Systemet, som både hyllades och sågades, används sedan tidigare i Bundesliga och Serie A och har även testats i bland annat FA-cupen och har nu införts även i Ligue 1.
Det har tidigare inte varit aktuellt med ett införande av VAR inom svensk fotboll, men nu har ett första steg i alla fall tagits. Klubbarna i allsvenskan och superettan har bett Sef - föreningen Svensk Elitfotboll - att göra en utredning av systemt, vilket FotbollDirekt var först att rapportera om.
- Vi har fått i uppdrag att titta på VAR och lite andra såna system. Men det är bara i lindan på resonemangen, vi står inte för något införande den här säsongen. Men vi har tagit upp frågan med klubbarna och hur de vill göra och samtidigt utvärderar vi vad som händer i andra länder i Europa, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.
Olsson tror att utvecklingen inom videodomarsystem kommer att gå framår, och att det troligaste är att svensk fotboll hakar på i ett senare stadie.
- De system som finns för närvarande får ju blandad kritik. Det var ju många som var nöjda under VM till exempel, och det pågår en stor diskussion i Tyskland där Bundesliga gjorde det redan förra året. Så det kräver att de utvärderar det, säger Olsson.
- Dessutom är de ju väldigt dyra de här systemen. Så vi tror att det kommer nya tekniska lösningar som är mer attraktiva för svensk fotboll än just de som finns för närvarande. Men det finns ett intresse naturligtvis från de svenska klubbarna att vi ska titta på det.
Du har tidigare nämnt kostnaderna som en nyckelfråga, upplever du att klubbarna är villiga att betala för ett videodomarsystem?
- Det beror säkert på vad det kostar. Det är en del fotbollstekniska grejer som måste redas ut också. Till exempel att man har domarna med sig och att man inte underminerar domarens roll och så där. Det krävs ju utbildningsverksamhet och annat sånt också paralellt för att det här systemet ska kunna fungera tillfredsställande. Men ny teknik brukar ju ha en liten inkörsperiod. De system som är tillgängliga nu, så vitt vi vet, kostar 50 miljoner att investera. Och det måste ju klubbarna själva ta ställning till om de är villiga att använda de 50 miljonerna till det eller om de ska fördelas ut till klubbarna istället till exempel. Det är väl den diskussionen som kommer. Men vi är ganska säkra på att det händer samma sak med den här tekniken som med all annan teknik, att det kommer att bli billigare efterhand som det dels blir fler anläggningar och dels att det blir konkurrerande system.
När tror du att de system som finns nu eller liknande system kan införas i allsvenskan?
- Det är tidigast nästa säsong, våren 2019. Men det är som sagt beroende på utvärderingen av de befintliga systemen och hur det är organiserat i andra länder. Och där här blir ju i kombination med Svenska Fotbollförbundet så till vida att det är ju förbundet som sköter domarverksamheten, så allt måste gå i fas där.
Sef diskuterade under sitt medlemsmöte även möjligheterna att i efterhand straffa filmningar. Något som sedan tidigare finns i den danska ligan.
- Det är våra danska kompisar som ju har infört ett system som i efterhand granskar filmningar. Och det är ju också våra klubbar intresserade av och vi står nära dem så vi kommer att hålla koll på vad som händer där, säger Lars-Christer Olsson.
- Men där är också några såna organisatoriska frågor runtomkring, vem som ska göra vad. Vi har ju en bra fördelning i arbetsuppgifter mellan Svenska Fotbollförbundet och Sef och man skulle kunna tänka sig att efterhandsgranskningar av filmningar läggs på förbundet till exempel, eller en kombination av Sef och förbundet. Och den lösningen har de inte riktigt gjort i Danmark, så vi vill se hur det fungerar också. Men det är väl samma tidshorisont på det systemet som det är på VAR.