Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Vibe vill ta nästa steg: "Känns som Blåvitt måste sälja mig"

GÖTEBORG: Mats Gren räknar med att tappa Lasse Vibe i sommar. Huvudpersonen själv är ärlig med att han gärna tar nästa steg i karriären.
- Jag har inte varit otydlig med att jag gärna tar steget, säger Lasse Vibe i en lång intervju med fotbollskanalen.

Lite mer än en tredjedel av allsvenskan är spelad, IFK Göteborg leder allsvenskan och Lasse Vibe är lagets bäste målskytt. Allt är som vanligt helt enkelt. Snart kommer uppehållet som gör att allsvenskan tar paus i lite drygt en månad.

- Det har gått lite för snabbt tycker jag, försäsongen är lite för lång och säsongen är lite för kort. Nu när jag har landslaget så blir det inte så mycket uppehåll längre. Sen är jag dock van, i Danmark har vi ju uppehåll i tre månader så det är inga problem, säger Vibe och fortsätter.

- Det har ju varit lite så med landslaget att när jag kommer i mars så är alla andra formtoppade och jag mest rosslig och nedtränad sen börjar man hitta sitt spel och i september kanske jag är formtoppad men de andra är i början av sina säsongen. Det blir lite konstigt och funkade kanske inte så bra ihop.

"Gick bra i höstas"
I landslaget huserar Vibe till höger i ett 4-3-3 system där Nicklas Bendtner spelar centralt och är den stora stjärnan.

- Ska man som allsvensk spelare vara med i landslaget och spela mot spelare från Chelsea och Manchester City så krävs det ju att man är formtoppad och de helst är lite ur form, verkligen inte tvärtom. Men jag tycker det gick bra för mig i höstas och nu senast mot USA gick det också jättebra, men matchen mot Frankrike såg man att jag hade behövt några matcher till innan. Men nu är jag i form så det spelar ingen roll.

Är just att bli mer synkad med de andra i landslaget en faktor till att du vill flytta?
- Nej, man vet ju aldrig det kan hända allt från att jag blir skadad till att jag gör fem mål i en match, förhoppningsvis närmare fem mål än skadad. Men det är många olika parametrar som ingår för hur och vart man hamnar. Men jag har inte varit otydlig med att jag gärna tar nästa steg.

- Sen ser jag inte på de sista matcherna nu som att de är mina sista, det blir inte så mycket uppehåll för mig med landslaget. Sen är ju sommarfönstret öppet ändå till sista augusti så det kan bli många matcher.

Mats Gren har flera gångar sagt att han försöker förlänga ditt kontrakt, hur ser du på den situationen?
- I grund och botten så tycker jag egentligen inte att man skall diskutera sådant i media, men när det nu ändå har blivit så, så kan man väl säga att jag känner att jag hamnat i en ganska bra situation eftersom det känns som att Blåvitt måste sälja mig nu om det kommer något bud, för annars är ju risken att jag går som Bosman sedan och det gynnar ju inte föreningen.

Fortfarande toppligorna du vill till?
- Nej, men alltså jag har väl några prioriteringar som jag alltid försöker jobba mot. Sen är ju komplexiteten i den här frågan helt enorm och därför är det svårt att ta med allting. Först och främst ska det ju finnas någon som är intresserad, som kommer överens med Blåvitt och efter det måste jag ta med alla mina komponenter. Vad jag tycker, vad de kan erbjuda för ekonomiska förutsättningar, vilka sportsliga förutsättningar och själva livet. Det är inte bara för mig utan även för familjen och vilket liv man kommer få där.

- I den bästa av världar hamnar man någonstans där man får väldigt bra betalt, ett kontrakt på tio år, spela i Champions League och det är bästa stället för familjen. Det är väl inte sådär jättesannolikt men det funkar inte så i världen.

- Vissa fotbollsspelare åker ju själva någonstans till länder där kulturen skiljer sig mest, men jag är inte sådan. Jag vill se mina barn växa upp och vara med dom varje dag. Lite så resonerar jag. Är man 22 år och på väg att ta över hela världen så kanske man skiter i det mesta och bara skriver på om det låter bra.

Många parametrar
För att det ska bli en flytt är det många parametrar som ska stämma för både Vibe, hans familj och IFK Göteborg. Något som gör att han inte lägger särskilt mycket energi på en möjlig flytt innan de är aktuellt.

- Antingen får man kanske något bra erbjudande rent sportsligt, eller bra rent ekonomiskt. Det är inte säkert att jag kan välja, kanske inte är säkert att jag får något. Därför lägger jag inte så mycket energi på det utan det måste bli klart med Blåvitt först och då kommer de ju och petar mig på axeln, innan det har jag inget att välja på och då är det smartaste egentligen att fokusera 100 procent på Blåvitt och se till att vi vinner fotbollsmatcher.

Finns penningstarka klubbar i Danmark, Midtjylland som ska spela Champions League och vill värva profilspelare, aktuellt för dig?
- Nja, jag ska inte stänga några dörrar men jag siktar inte på att gå till Danmark, det gör jag inte. Sen är det svårt, för förutsättningarna kan alltid ändras. Jag kan ju säga att i Finland vill jag inte spela, sen kommer någon Yxi, Kaxi, Kolme FC och erbjuder mig världens deal. Så jag stäner inga dörrar innan jag vet att de är öppna. Jag vet ju inte ens om det kommer öppnas några dörrar.

Varför blev det inget med Kina?
- Det var massa parametrar som gjorde att det inte blev av. Det är inget jag ville prata om och vill inte prata om nu heller. Säger jag något så får jag bara tillbaka det senare och får äta upp det. Man får mycket skit i Skandinavien om man säger något som sticker ut. Just i det fallet med Kina var det väl komplexiteten som jag var inne på. Säger jag tio saker som det var så blir det fokus på en eller två saker och därför vill jag inte ge mig in på det. Det fanns massa olika parametrar som går under de tre bitarna, sportsligt, ekonomiskt och socialt. Några saker som var plus, några mindre bra och många frågetecken.

I en längre intervju med fotbollskanalen inför säsongen sa du att du var nyfiken på hur ni som lag skulle reagera på en motgång, känns som ni klarat er ganska bra från det?
- Eller så kommer den nu … nej men vi har fått känna lite motgång i några matcher, motgångar kan ju variera i olika grader. Men inför Örebro i finalen var det jobbigt, de låg sist i tabellen och vi var värdelösa om vi inte körde över dom. Örebro kunde förlorat med 5-0 och ändå säga att de försökte, att vi hade hemmaplan. Vi hade all press på oss och det var ångest men vi gjorde det bra.

- Sen deras mål då blev det ännu mer ångest, de var på vår planhalva en gång. Sen hade de förtjänat de målet efter all deras oflyt men då kämpade vi oss in i paus och kom överens i paus att om vi gör ett mål till så vinner vi matchen. Då kör vi på och eldar på och med lite småjusteringar av Jörgen, vi slog mer inlägg och gjorde två mål på inlägg, så bra av Jörgen där.

Är du nöjd med din säsong såhär långt?
- Svår fråga, nej men alltså det finns massa saker i mitt spel som jag är jättenöjd med. Under min tid i Blåvitt har jag blivit mer och mer delaktig i spelet, jag är mer trygg med bollen i små ytor och blivit en mycket bättre fotbollsspelare.

Toppmöte mot Elfsborg ikväll och på nytt en sexpoängsmatch för IFK Göteborg. En vinst och de drar ifrån i toppen. Förlust och serieledningen går till Elfsborg.

- Det kommer att krävas en riktigt bra match av oss för att vinna. Dom är såpass bra att de kan ta oss om vi inte är på topp, säger Vibe.

Publicerad 2015-06-04 kl 10:08
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons