Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
15v

Viitalas första start – vill gärna förlänga med MFF: "Fantastisk plats att bli bättre på"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas höjdpunkterna från MFF:s möte med Dalkurd.

MALMÖ. Inhopp i halvtid mot Kalmar FF (4-0), start mot Gif Sundsvall (0-0).
Walter Viitala har kallats in i Malmö FF två gånger på kort tid, och ser gärna en långsiktig framtid i Skåne.
- Till 100 procent. Jag blir en bättre målvakt av att vara här.   

Uwe Rösler var hemlighetsfull om detaljerna kring Johan Dahlins frånvaro mot Gif Sundsvall (0-0), även om det kom uppgifter om att det handlade om förkylning. Istället fick Walter Viitala göra sin första start i Malmö FF:s mål, en och en halv månad efter att han kom till föreningen efter en skada på Fredrik Andersson.

Enligt Viitala fick han dagen innan match höra att det var en möjlighet att han skulle stå, och fick bekräftelse under förmiddagen på matchdagen. Eftersom han tidigare hade gjort ett inhopp, och även då hållit nollan, så är han utan insläppt mål efter 135 spelade minuter. 

- Jag har rekordet för antal hållna nollor i Finland, 18 stycken under säsongen som vi (IFK Mariehamn) vann titeln. När vi kommer nära det även här, då kan vi börja prata om siffror, sa den sympatiska målvakten med ett stort skratt.

- Men nej, det är ett jobb av hela laget att hålla nollan, som i dag. Lagkamraterna gör ett massivt arbete och jag försöker att hjälpa dem. Att hålla nollan är alltid ett plus, men å andra sidan. Jag hämtar hellre nio bollar ur mål om vi gör tio framåt, för att få de tre poängen. 

Den här gången behövde han inte göra så mycket. Gif Sundsvall hade mest kontringar som innebar någon enstaka bra räddning för Viitala, och i spelet med fötterna valde MFF att spela ett längre spel. Både MFF och Viitala vill spela kortare, men prioriterade annat den här gången. 

- Det kommer nästan kännas mest i mina ljumskar över att behöva slå så många långbollar, men grabbarna tog hand om de ganska bra. Vi fick dem dit vi ville. Mattan började bli ganska tung och gav inget stöd alls, så vi ville inte spela för riskabelt. 

26-åringen Viitala, som spelat en landskamp för Finland och suttit sju landskamper på bänken, skrev i augusti på ett kontrakt med Malmö FF som gäller säsongen ut. Han har också funderingar på vad som kommer att hända nästa år. 

- Självklart. Det är alltid i baktankarna, men jag försöker att trycka undan det och njuta av kvaliteten som finns här. Jag känner att jag blir bättre varje dag här. Målvaktstränaren Jonnie (Fedel) är fantastisk, jag kan lära mig så mycket där. 

- Som att vara modigare, vara högre upp i planen när motståndare är inne i vår tredjedel. Han säger att "du är snabb, så lita på dig själv". 

Hans Backe (tidigare förbundskapten för Finland) var i C Mores studio under matchen och berömde din rörlighet innan matchen, är det också en av dina styrkor?
- Ja, det är det. Jag har kraft, rörlighet, och bra koordination. Det är mina styrkor, som man inte såg så mycket i dag.

Vad hoppas du på då till 2019? Hoppas du på ett nytt kontrakt med MFF?
- Till 100 procent. Jag blir en bättre målvakt av att vara här. Det är ett mål, och nästa mål är att få fler minuter. Sedan gillar jag klubben. Ambitionerna hos MFF och ambitionerna hos mig är på samma nivå. Jag kom hit för att vinna något, spela så mycket jag kan, och spelar jag inte så mycket så försöker jag ge support till laget. Det är en fantastisk plats att bli bättre på. Det är inte enkelt här, men alla verktyg du behöver för att bli en bättre spelare finns här i föreningen. Jag har aldrig varit i en sådan klubb tidigare. Det har alltid varit ett problem att få ut max. 

Malmö FF:s målvaktssituation är osäker för nästa år. Viitala, Fredrik Andersson, Sixten Mohlin, och Jakob Tånnander har utgående avtal, medan Johan Dahlin (kontrakt till och med 2020), Mathias Nilsson (2019), och Marko Johansson (2020) är kontrakterade. 

Publicerad 2018-10-01 kl 09:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons