Viktig seger för uruselt Sverige

Glädje och eufori mot Ungern.
Mot Malta var det i stället krampaktigt och nervöst.
Men till slut gick det vägen för Sverige på den lilla medelhavsön via ett maltesiskt självmål med mindre än tio minuter kvar att spela.

Efter den fina segern mot Ungern skulle inte Malta bereda Lars Lagerbäcks landslag några större problem men blåbärsnationen förvandlades till en riktigt svår nöt att knäcka för ett mycket nonchalant spelande blågult.
Sverige gjorde en riktigt svag första halvlek och 0-0 var ett fullt logiskt resultat i halvtid.

Ingen av svenskarna förtjänade epitetet godkänt efter den första halvleken. I den andra halvleken fortsatte det svaga svenska spelet och det var först under de sista 25 minuterna som Sverige började sätta press på malteserna på allvar.

Kim Källström hade ett skott i stolpen och ett svenskt mål låg i luften men det dröjde tills det återstod bara nio minuter kvar av matchen innan 0-0 blev till 0-1 på resultattavlan och lite symptomatiskt var det inte ens en svensk som gjorde målet.

Inhopparen Marcus Berg sköt från dålig vinkel från nära håll i målområdet och bollen tog på försvararen Ian Azzopardis ben och in i eget mål.
Ett befriande mål för Sverige med tanke på svårigheten att göra mål framåt.

I matchslutet var Sverige nära ytterligare mål genom en annan inhoppare, Tobias Hysén och en frispark av Kim Källström men 1-0 stod sig som slutresultat.
1-0 var nog ett resultat som blågult med Lagerbäck i spetsen knappast hade tänkt sig. Mot Malta skulle målskillnaden bättras på rejält.

Ändock tre viktiga poäng, vilket gör att pressen finns där på Ungern som möter Portugal senare under onsdagskvällen och Sverige har fortfarande en god möjlighet att bli antingen etta eller tvåa i gruppen och kan sätta press på Danmark inför mötet på Parken i Köpenhamn i början av oktober.

Publicerad 2009-09-09 kl 20:49