Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Vilken supersuccé för förre HIF-profilen

Zambia blev sent på söndagskvällen mästare i afrikanska mästerskapen. Bland spelarna i det vinnande laget hittar vi en gammal bekant från allsvenskan, HIF-spelaren Isaac Chansa.

Isaac Chansa spelade 29 allsvenska matcher i Helsingborgs IF mellan åren 2007-2009 och var en av de spelare som figurerade i det galna straffdramat i finalen av afrikanska mästerskapen.

Finalen spelades i Libreville, Gabon och Elfenbenskusten var det landslag som stod för motståndet.
Chansa själv fick förtroendet att lägga Zambias tredje straff. En straff som han säkert placerade bakom en chanslöse målvakten Boubacar Barry.

Segern betydde att Zambias landslag nu har sitt absolut första guld från den fotbollsfest som är afrikanska mästerskapen.

Matchen i sig var en 120 minuter lång forcering från finalmotståndaren Elfenbenskusten.
''Underdogen'' Zambia försvarade sig helhjärtat genom de två långa timmarna som finalen utspelade sig och bäst av alla var Zambia-målvakten Kennedy Mweene som gång på gång offrade sin egen kropp för att hindra Elfenbenskusten från att knipa guldet.

Under straffläggningen satt hela Zambias avbytarbänk på knä, med armarna om varandra, och sjöng för att hylla det landslag som tragiskt gick bort i en flygolycka i samma stad för nästan 20 år sedan.

Straffdramat krävde 18 straffar (15 av dem i mål) och avgjordes till slut av 22-årige mittfältaren Stophira Sunzu.

Publicerad 2012-02-13 kl 11:42
Annons
Annons
Annons