Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Vinnarinstinkten: ''Smashar bort lillsyrran''

TALANGKOLLEN

Släng dig i väggen Eddie Meduza. Senaste Gislavedprofilen heter Oscar Hiljemark. Lagkapten i U21-landslaget och avskyr att förlora - till och med i strandlekar.

– Möter man lillasyrran på stranden i vattentennis k a n s k e man inte behöver smasha, säger Elfsborgstalangen Oscar Hiljemark till FotbollDirekt.se.

Gislaved är en småstad i Småland mest känd för tillverkningen av bildäck.
Den antagligen mest kända personen från orten är musikern Errol Norstedt, mer känd under artistnamnet Eddie Meduza. Men nu är det en fotbollsspelare som sätter staden på kartan så gott som ordinarie han i år är i Elfsborg.

– Jag vet inte om jag vill kalla mig själv lokalkändis men visst känns det kul att kunna visa småkillar och tjejer som spelar fotboll att de kan ta sig någonstans trots att de kommer från en liten håla, fortsätter Hiljemark.

Hatar att förlora

Oscar framstår som en genuint trevlig person, något han också fått höra. Men på planen utnyttjar han sina 184 centimeter och 77 kilon för att vara mindre trevlig att möta.

 – Jag är social och öppen av mig och har inte svårt att möta människor men på planen är jag väl en annan person. Är du för snäll så blir du uppäten, där måste man vara elak och visa att man finns. Tvekar man är det lika att sluta för då skadar man sig bara, säger Hiljemark.

Hur tävlingsinriktad är du?

– Extremt tävlingsinriktad ärligt talat. Jag älskar att vinna, så är det. Det var mycket tävling på mattelektionerna att hinna svara först och så. Jag har väl svårt att gå en vanlig minigolfrunda men man får lära sig det. Möter man lillasyrran på stranden i vattentennis kanske man inte behöver smasha, säger Hiljemark.

Hur kom det sig att du valde Elfsborg?

– Jag var runt på ganska många ställen och provade. Djurgården, Kalmar, Örgryte, Öster, Jönköping Södra och jag skulle åka till Helsingborg. Elfsborg kom in sist i bilden faktiskt. Jag åkte dit och provtränade 5-6 gånger och det kändes rätt, en snabb fotboll med mycket passningsspel och en vilja att äga matcherna, säger Hiljemark.

Hur avgörande var det geografiska läget?
– Det är klart att det vägde in men Borås kändes både fotbollsmässigt och socialt bra, att ha allt nära. Jag tror på att det behövs att saker stämmer även vid sidan av fotbollen.

Elfsborg har en stark ungdomssida. Vad tror du är orsaken?
– Vi vann ju SM-guld med juniorlaget de gånger jag varit med, Gothia Cup och DM. Klubben har en grundtanke ända från juniorlag till a-lag om hur vi ska spela.

Har du velat testa på att spela utomlands som ungdomsproffs?
– Nej jag har inte varit någonstans faktiskt. Jag hade ingen agent förrän för ett år sedan och innan dess har jag kört bara jag och farsan, då blir det väl inte lika mycket utlandsintresse. Sen kände jag att det är en tuff väg att gå. Att ta sig till ett a-lag i Elfsborg kändes tillräckligt tufft att börja med.

Ser upp till Svensson

Han har i år etablerat sig i Elfsborg, som han lämnade moderklubben Gislaveds IS för det år han skulle börja gymnasiet. Han har också blivit uttagen i U21-landslaget och tagit en fast plats på det blågula mittfältet.

Allsvenskan och U21-landslaget, Oscar Hiljemark har redan vid det här laget spelat med ganska många spelare av klass. Men han är säker på att den bästa han spelat med är sin nuvarande mittfältspartner.
– Det måste väl vara Anders Svensson. Jag menar: 115 landskamper och spel på högsta nivå både i Sverige och utomlands. Det är stort att kunna få tips av honom, säger Hiljemark.

Vad har du lärt dig av Anders Svensson?
– Mycket sånt här att man ska vrida mycket på huvudet och se dig omkring på planen. Och saker som hur man värderar olika situationer, sånt som kommer med erfarenhet.

Liksom sin meriterade mittfältskollega är Oscar Hiljemark en ledartyp på planen. Han har av förbundskapten Håkan Ericsson fått förtroendet som lagkapten i U21-landslaget och han berättar att han styr och ställer även utanför fotbollen, dock inte hemma i Gislaved.

– Det har jag väl varit sen jag var liten. I min lägenhet styr och ställer jag, men här hemma i Gislaved är det de äldre som bestämmer. Det är som med tränaren i laget, han bestämmer där och de bestämmer här, säger Hiljemark.

Vad innebär rollen som kapten i ett svenskt fotbollslandslag?

– En stor ära, men det är väl samma som i ett klubblag. Precis som alla andra måste vi föregå med gott exempel. Eftersom vi inte är så samspelta och inte träffas så ofta så behövs någon som kan föra en dialog med tränaren och tränarstaben och även med spelarna. Det gillar jag att göra.

Kan det vara relaterat till att du är storebror?
– Kanske möjligt att det kan vara så att man tar mer ansvar för småsyskonen, det handlar också om att vara auktoritär, aktiv och att coacha.

Sprang långdistans

Fyra allsvenska matcher blev det redan förra året, men 2011 har Hiljemark gjort 19 starter och sju inhopp.
– Det har gått snabbt med a-laget, U21 och alltihopa, men det är inte så att jag tar mig för bröstet och nöjer mig. Det finns nya mål att sikta på. Etablerad är man i startelvan men det är klart att självförtroendet växer ju mer man får spela, säger Hiljemark.

Det blir fortfarande en del inhopp. Har du dålig kondis?

– Min starka sida är ju sista kvarten i matcherna så det är inte kondisen. De byter ju inte ut Anders Svensson i första taget, men jag har alltid levt på min kondition så det är inte det. Det är Magnus (Haglund) som väljer och det får jag respektera, säger Hiljemark.

Det visar sig att han faktiskt brukade tävla i långlöpning tidigare, på distanserna 600, 800, 1 500 och 3 000 meter, med en femteplats i Lidingöloppet för ungdomar som största meriten.

Vilka vann senaste beep-testet (konditionstest) i Elfsborg?
– Niklas Hult och jag kom först. Han slog mig med en längd eller nåt, säger Hiljemark.

Man kan nog konstatera att division 2-klubben Gislaved, i skuggan av speedwaylaget Lejonen, som vunnit SM två gånger under 2000-talet, verkligen lyckats nå en framgång genom att få fram en spelare av allsvensk klass.

– Det är klart att det är där jag har lagt grunden och gjort de timmar som behövs. Jag är jätteglad att jag fick den utbildningen, säger Hiljemark.

Han håller faktiskt fortfarande kontakten med sin gamla tränare från pojkåren.

– Jag hade min pappa som tränare ända sen jag var liten pojk tills jag kom med i a-laget, så jag har haft bra kontakt med min gamla ledare, säger han och skrattar.

Mathias Asplund

Publicerad 2011-09-30 kl 09:56
Annons
Annons
Annons