Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
32v

Vittnade om trakasserier – men nu förlänger AIK-medarbetaren sitt avtal: ”På väg mot något unikt”

Foto: TV4.

Max Bergander vittnade om trakasserier i sitt arbete som värdegrundsansvarig i AIK.
Trots det har han nu förlängt sitt avtal med klubben.
- Det är självklart att det var jobbigt, jag ska inte sitta och ljuga, men samtidigt känner jag att det är så otroligt viktigt, säger han till Fotbollskanalen.

Det var i en intervju med Fotbollskanalen i mitten av december i fjol, som AIK:s Max Bergander, med titeln värdegrundsansvarig, valde att berätta att han utsatts för olika former av trakasserier. Polisen hade då sedan tidigare bekräftat att man utredde fler fall av ”otillåten påverkan” (olika former av hot och trakasserier) och i intervjun förklarade Bergander att han var en av de personer som drabbats.

- Det är klart att det är en tuff arbetssituation. Det är klart att det är det. Man försöker skapa miljöer där människor tillåts vara som de är, oavsett vilka de är. Det är inte särskilt kontroversiellt på något sätt. När det då sker det som polisen kallar otillåten påverkan så tar det ju energi och kraft. Så är det, sa Bergander då, och förklarade att det funnits personer som ”markerat sin närvaro”.

Men trots det väljer han nu att fortsätta i klubben. Tidigare i veckan förlängde parterna avtalet sinsemellan.

- Frågorna är otroligt viktiga och vi måste fortsätta. Vi kan inte sluta bara för att det finns människor som tycker att det här är fel utan vi vill fortsätta att skapa miljöer där människor kan känna sig trygga och respekterade för den man är, säger han till Fotbollskanalen.

- Det är självklart att det var jobbigt, jag ska inte sitta och ljuga, men samtidigt känner jag att det är så otroligt viktigt. Jag vill inte sluta, framför allt inte efter all den kärlek jag har fått, både internt men också av supportrar som har ställt sig bakom och pushat mig och visat att: ”Vi står bakom dig”.

Är det bättre arbetsförhållanden nu?
- Svårt att svara på. Det har varit lugnt för mig, men jag skulle inte säga att det är några radikala skillnader. Däremot så är vi ett otroligt kompetent arbetslag som jobbar med värdegrund, forskning och pedagogik som vi har lyckats fläta ihop på ett väldigt bra sätt. Jag tror att vi är på gång att skapa något riktigt stort och unikt faktiskt.

Vad har hänt med den faktiska polisanmälan som lämnades in?
- Jag vet att man följde upp det och att man har koll på vissa individer, men sedan exakt vad som hänt vet jag inte.

Hur går det med ditt arbete, du säger att ni har något stort på gång, hur yttrar det sig?
- Varje år så utbildar vi 1500 spelare och 450 ledare i vår värdegrund och i människors lika värde. Jag upplever att för varje år vi gör det så möter man en större och större förståelse av både spelare och ledare som förstår att det här är något som gynnar Sverige som land men framför allt AIK som klubb. Det finns en förståelse för att jobba med människor inte är i stället för fotboll, utan bygger vi människan så kommer även fotbollsresultaten.

Han hymlar samtidigt inte med att det faktiskt var nära att han lämnade sin post för ett annat jobb.

- Det är klart att det fanns tankar på att lämna med tanke på att det var en situation som var extremt krävande, för att inte säga hemsk. Men jag kände att med all den kärlek och med all den uppmuntran jag fick av AIK och av supportrarna, inte minst vid årsmötet där man röstade för en handlingsplan för hot och trakasserier och ställde sig bakom att vi ska vara en klubb där människor vill vara, kände jag att: ”Det är nu man ska vara kvar. Vi börjar en resa här och den vill jag vara med på”.

Publicerad 2018-06-03 kl 21:56
Annons
Annons
Annons