Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
48v

VM-ersättningarna skjuter i höjden - miljonregn över allsvenska klubbarna

Foto: Bildbyrån.

Fifas ersättning till klubbar som släpper spelare till VM 2018 drygt tredubblas jämfört med 2014.
Nu väntar med all sannolikhet ett miljonregn över flera allsvenska klubbar.
- Ser jättebra ut för oss, säger Hammarbys pressansvarig Axel Pershagen till Fotbollskanalen.

Vid varje VM delar Fifa ut en ersättning till klubbarna vars spelare deltar i turneringen och till klubbarna som VM-spelarna tillhört under en tvåårsperiod fram till och med slutspelet. VM 2014 låg den ersättningen på lite mer än 20 000 svenska kronor per dag och spelare, men den här gången har summan höjts till hela 8 530 dollar (runt 72 000 svenska kronor) per dag per spelare. Det meddelar Fifa på sin hemsida.

För vilka dagar klubbarna får betalt? Från och med två veckor innan VM:s öppningsmatch och fram till dagen efter det berörda landslaget åkt ut ur turneringen. För att en klubb ska få hela ersättningen för en spelare krävs det att spelaren tillhört klubben även innan VM. Ersättningen är baserad på tre perioder (juli 2016-juni 2017, juli 2017-maj 2018 och juni-juli 2018) som vardera ger en tredjedel av totalsumman.

Krångligt? Låt oss titta på ett möjligt exempel. Om Hammarbys mittfältare Arnor Smarason blir uttagen i Islands VM-trupp och stannar i Bajen över hela mästerskapet får de grönvita maxersättning (72 000 kronor per dag) för honom, eftersom han tillhört klubben sedan i januari 2016. Summan som Hammarby då blir garanterad för Smarason ligger på drygt 1,9 miljoner kronor. Skulle Island avancera vidare från gruppspelet blir alltså de siffrorna ännu större. Noteras bör dock att det rör sig om en bruttosumma och att skatter och avgifter kan tillkomma.

Men Hammarby kommer även få betalt för sin tidigare målvakt Ögmundur Kristinsson (Island), eftersom han tillhörde klubben under två av de tre perioderna som Fifa utgår ifrån i sin uträkning av VM-ersättningarna. Där kommer alltså Bajen få dela på pengarna med Kristinssons nuvarande klubb Excelsior. Även Birkir Mar Saevarsson (Island) kommer ge pengar till Hammarby om han tas ut till VM, och i hans fall återstår det att se om Bajen får hela ersättningen, vilket sker om ytterbacken förlänger sitt kontrakt med klubben, eller inte.

Hur som helst kan Bajen räkna med ett rejält miljonregn om alla tre nämnda islänningar tar plats i VM-truppen.

- Det ser jättebra ut för oss. Självklart hoppas vi på att Arnor blir uttagen till VM och vi kan ju nästan utgå från att Birkir och "Ömmi" blir uttagna och det kommer ge oss ett bra klirr i kassan, säger Hammarbys pressansvarig Axel Pershagen.

Övriga allsvenska klubbar som kan komma att få ersättningar för VM-spelare är exempelvis Östersunds FK (där framför allt Saman Ghoddos och Ken Sema är aktuella för Iran respektive Sverige) och Malmö FF (där Anders Christiansen skulle kunna ta en plats i Danmarks VM-trupp och tidigare MFF-spelaren Kari Arnason lär ta plats i Islands trupp). 

Ersättningen är densamma för en spelare som spelar alla matcher i VM för sitt landslag som för en spelare som sitter på bänken i alla matcher. Speltid har alltså ingen påverkan på summan. Det har heller inte kvalspelet till VM, så en spelare som blir uttagen i en VM-trupp utan att ha spelat något i kvalet ger lika mycket pengar till en klubb som en VM-spelare som blivit uttagen till samtliga kvaltrupper.

Publicerad 2017-12-06 kl 16:43
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons