Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Wesström vill inte svara på detaljer kring Bahoui-försäljningen: "Behöver gå vidare"

4v

Utredningen kring AIK:s transfers är klar.
Men fortsatt vill inte klubbdirektören och dåvarande sportchefen Björn Wesström svara på vad som hände då Nabil Bahoui såldes.
- Någonstans behöver man gå vidare, säger han till Fotbollskanalen.

Efter Dagens Nyheters uppmärksammade avslöjande gällande Nabil Bahouis försäljning till Saudiarabien 2015 så initierade AIK:s styrelse en utredning som skulle titta närmare på klubbens större transfers de senaste tio åren. Beställningen gick till advokatfirman Delphi, som på tisdagen presenterade sina slutsatser.

På flera punkter får AIK skarp kritik för sitt sätt att agera på transfermarknaden och firman slår fast att det är ”…tydligt att det funnits brister i samband med vissa särskilda spelartransfers”.

ANNONS

Perioden man har granskat är 2011-2020 och man har tittat på tio enskilda övergångar. Några detaljer kring respektive övergång presenteras dock inte, däremot punktades upp ett antal saker där AIK:s arbete brustit.

Helt central för AIK:s värvningsarbete under den här perioden har Björn Wesström varit. Wesström är i dag klubbdirektör och vd. 2013 blev Wesström utsedd till sportchef för herrlaget, för andra gången. En tjänst han hade fram till inför säsongen 2020 då han utsågs till klubbdirektör/vd.

Hur ser han på sin egen roll och sitt eget ansvar kopplat till kritiken som framförs i rapporten?

- Det är klart att jag tar åt mig av den, absolut. Sedan har vi alla haft olika roller och ingen av de som hade roller då är kvar nu. Men det förtar inte kritiken, det handlar om att göra någonting bra framöver i stället. Det som är gjort kan vi inte göra så mycket åt, framför allt inte saker som är bortom preskriptionstid, det kan man fundera över hur mycket tid och kraft man ska lägga på. Vi ska i alla fall ta en rejäl djupdykning i de rekommendationer de gett och sedan titta på vad vi själva har för rutiner i dag. Det är det som är det relevanta i dag, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Enligt både Björn Wesström och ordförande Robert Falck så har majoriteten av de brister som framkommit i rapporten inträffat under inledningen av den aktuella perioden (2011-2020), vilket klubbdirektören menar tyder på att man tagit kliv åt rätt håll.

- Sätter man en tidslinje från 2011 till 2021 så ligger stor tyngdpunkt vid början av den där tidslinjen kring de anmärkningar som finns. Från 2016 är det inte speciellt mycket anmärkningar över huvud taget, vilket tyder på att vi är på rätt väg och att vi gjort rätt saker under en längre tid. Sedan finns det alltid saker att lära av historien och det ska vi vara ödmjuka inför, men jag ser inga akuta problem utifrån det som presenterar, att vi skulle ha saker i våra rutiner som gör att vi skulle göra om misstag vi gjorde för sex år sedan. Det finns väldigt, väldigt lite som tyder på det.

Tycker du att ni har varit dåliga på de här punkterna som man framhåller? I rapporten skrivs exempelvis om klausuler med agenter som har varit otydliga, att det varit fler involverade personer än de som står på papper, och att underlaget till styrelsen ofta varit felaktigt och så vidare.

ANNONS
- ”Dåliga” är en värdering som du gör. Så här: Om man tittar historiskt från 2011 när utredningen tar sin början så skulle jag vilja säga att vi är ganska tidigt in i spelartransfermarknaden där vi som förenings-Sverige ska möta en internationell scen där agenter och hela den branschen och marknaden har ett tidigare intåg än vad det har i Sverige. När det här sedan ska mötas så tar det ett antal år innan exempelvis SvFF hittar ett reglemente som alla är införstådda med vad gäller hur det ska praktiseras – så det ligger massa praktiska utmaningar i det där. Att man med facit i hand bedömer att man kunde gjort ”så här” i stället för ”så där” – det kanske man kunde gjort. Vi tar till oss av kritiken, men ju längre sen tillbaka i tiden är så har det nog trots allt mindre påverkan på vad som sker i dag.

Tror du att de här punkterna påverkar AIK:ares förtroende för dig? Du hade en central roll under den här perioden.
- Det är inget jag vill spekulera i.

Men när det gäller startskottet för utredningens tillkomst; Dagens Nyheters avslöjande rörande Nabil Bahoui-affären och de minst sagt många frågetecken som framkom, vill Wesström fortsatt inte svara på några fler detaljfrågor kring vad som faktiskt skedde.

ANNONS

Jag tänkte börja med att fråga om Palm Eleven, som ägde en del i en vidareförsäljning av Nabil Bahoui (vilket Bahoui enligt egen utsago inte kände till). Vad gjorde det bolaget som rättfärdigade att de fick den dealen?
- Jag förstår nyfikenheten i det, men vårt beslut är att vi inte kommer att kommentera enskilda affärer och enskilda avtal eller enskilda parter. Vi har lämnat ifrån oss de uppgifter som finns till Delphi och det är dem som vi har bett utreda de här förhållandena. Nu har vi fått tillbaka svaren. Nu kommer vi jobba framöver med dem.

Så om jag frågar om SPM Sports Agency eller Blue Blue Sky så vill du inte svara på det heller?
- Vi har gett en del svar och har inga andra svar i dag.

Ni angav en kvinna med bas på Malta (till SvFF) vid försäljningen, men senare gick ni ut och sa att det var Hasan Cetinkaya som företrädde er. Varför gjorde ni det och hur låg det till?
Det är väl som det framgår i rapporten, att det finns ett antal aktörer med i en spelaraffär, sedan exakt vem det är som skriver under pappret, vem som är firmatecknare eller vem som pratat med vem. Det är så det ser ut. Affären är komplex, AIK Fotboll har gjort en affär, nu har vi fått ett resultat av vad en jurist säger om ett x antal affärer men framför allt övergripande, och det är det som är det relevanta och intressanta att ta vidare.

ANNONS

Du vill inte svara på några detaljfrågor kring de olika bolagen eller personerna. Hur känner du kring att det kan framstå som att ni vill dölja något?
- Om man tycker att det är att dölja någonting att göra en utredning och lära sig av den så får man tycka det. Vi tycker inte det. Vi tycker att vi gjort något som fler än vi skulle må bra av.

Nu när ni gjort en så här stor genomlysning, varför är det så känsligt att svara på detaljfrågor kring den affären då?
- Någonstans behöver man gå vidare, det är inte så mycket svårare än så. Det handlar också om att det är inom en tidsram som inte är så relevant för de affärer vi gör i dag.

Tror du inte gemene AIK:are är nyfiken på vad som hände då? För det var många frågetecken kring flera olika bolag och involverade personer.
- Det kan inte jag uttala mig om på det sättet. Vi behöver hitta en linje som gör att vi kommer framåt och att vi utvecklas och blir bättre. Det känner jag är mitt ansvar.

Gällande Nabil Bahoui-försäljningen så inleddes en utredning av Svenska Fotbollförbundet, en utredning som sedan lades ner utan åtgärd då preskriptionstiden gått ut.

ANNONS
Publicerad 2021-01-26 kl 17:08

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto