Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Ytterbacken - landslagets skräpstation

I dagens landslagstrupp finns fyra ytterbackar - alla har tvingat dit efter att ha spelat någon annanstans på planen.
– Jag tycker den borde vara väldigt attraktivt att spela ytterback, säger Behrang Safari.

Under fredagen åkte Sverige på en överraskande 2-1-förlust borta mot Ungern. Stor syndabock blev Oscar Wendt. Vänsterbackens insats var allt annat än bra och fokus har riktats mot Tysklandsproffset efter drabbningen - precis som det riktades mot Behrang Safari efter förlusten mot Holland förra hösten.

Men kanske finns det ett problem med svenska ytterbackar. Landslagstruppens fyra spelare på den positionen, Mikael Lustig, Martin Olsson och nämnda Wendt och Safari, har mer eller mindre tvingats till spel på kanten i försvaret.
– Vi fick en skada på vår vänsterback Hjalmar Jonsson när jag var i IFK Göteborg och då ville Arne (Erlandsen) prova mig där. Jag spelade några matcher där och han frågade hur det kändes. Då sa jag att ”jag kan hänga här ett tag”, berättar Oscar Wendt för Aftonbladet.

Lustig skolades även han om sent.
– När jag klev upp i Sandåkerns A-lag var där en ledig plats, de behövde
högerbackar. I juniorlaget var jag forward. Det var bara att köra på. Det kändes bra då, säger han.

Martin Olsson:
– Det var inte jag som bestämde det, jag blev petad i Skånelaget från min ordinarie position som offensiv central mittfältare. De behövde snabbhet på vänsterbacksplatsen, sedan var det mindre konkurrens där också. Det är jag glad för i dag.

Behrang Safari, som fick vikariera för en skadad Christian Järdler i Malmö, ville inte spela ytterback till en början då han ansåg att det var mycket tråkigare att försvara. Kanske kan sådana tankar skapa problem för Sverige.
– Många har rätta egenskaperna och det finns många omskolningar som blivit fantastiska. Det gäller att ha öga för det, säger Safari.

Hur höjer man statusen?
– Jag tycker den borde vara väldigt attraktivt att spela ytterback med tanke på hur det ofta ser ut i matcherna. Många ytterbackar är med mycket i spelet, säger Safari.

Publicerad 2011-09-04 kl 11:49
Annons
Annons
Annons