ZLATAN I SISTA SEKUNDEN - BJÖD PÅ NYTT MIRAKEL

Matchen var ju i praktiken över. Ungern-Sverige var på väg mot oavgjort. Men i absoluta slut-tiondelar fick Zlatan chansen och avgjorde i samma mål som för tre år sedan mot just Ungern.

Sverige vann ödesmatchen i Budapest med 2–1. Nu finns fortfarande chansen till VM i Sydafrika för ett tidigare snudd på utdömt svenskt landslag. – Det är något magiskt med Zlatan, säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson till TV8. – Vi ska till VM och nu ligger vi i ett ännu bättre läge, säger Zlatan. För tre år sedan var läget i stort sett detsamma. Det var inte långt i från oavgjort på Ferenc Puskás-stadion. Men Zlatan fick sista ordet den gången när han vräkte upp segermålet i nättaket på övertid. I kväll hade det hunnit gå fyra år men Zlatans magi finns i allra högsta grad kvar, även om det inte var ett lika snyggt mål denna gång.

Ungern hade kvitterat på straff till 1-1, drygt tio minuter före slutet. Rasmus Elm gick lite för hårt fram i en närkamp och straffen var riktigt dömd, enligt TV8:s kommentatorer. Det såg ut att bli oavgjort och med det en tung svensk motgång och förmodligen ett par missade poäng för mycket för att VM-drömmen skulle förbli realistisk. Men så. I absoluta sluteskunder missbedömde ungrarna en långboll från Rasmus Elm, Zlatan tog emot, och fortsatte av bara farten framåt och hade marginalerna med sig i det motlägg som uppstod med målvakten Gabor Babos och bollen studsade rakt fram och i öppet mål. Zlatan sprang vidare med utsträckta händer och sjönk i hop av lättnad i flera minuter. Domaren blåste inte ens avspark efter målet - så lite tid var det kvar. – Det är sagolikt. Andra gången på raken här i Budapest. Nu lever vi verkligen, säger assisterande förbundskapten Roland Andersson till TV8.
– Den gick in, det är det viktigaste. Första gången var det snyggare, denna gången mindre snyggt, men det var mål båda gångerna, säger Zlatan Ibrahimovic till TV8. Annars var det Sveriges match. Det var det verkligen. Ungern hade ingenting, fram till straffsituationen. Och som Sverige började. 1-0 redan i inledningen efter en Kim Källström-hörna på nick i från Olof Mellberg. – En klart godkänd första halvlek. Försvars- och positionsspelet är bra och vi har vaskat fram chanser som kanske borde ha gett oss ytterligare något mål, konstaterade assisterande förbundskaptenen Roland Andersson till TV8 i pausen. Ola Gustavsson
Publicerad 2009-09-05 kl 22:49