Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

16-åring anmälde sig till testmatch – får provspela för Hearts i skotska PL

Från division fyra till provspel i skotska högstaligan.
För Nikola Savkovic gick allting väldigt fort efter att han anmält sig till en testmatch för spelare som vill visa vad de går för.
- Det har gått fort, säger han till fotbollskanalen.se om testmatchen som gjorde att Hearts fick up ögonen för honom

Att göra bra ifrån sig för sin klubb, eller för ett av ungdomslandslagen, och hoppas på att någon lägger märke till en brukar vara den gängse vägen att gå när en spelare vill ta sig vidare i karriären – men nu börjar det dyka upp andra alternativ för spelare som vill visa vad de kan, och som inte har lyckats fånga uppmärksamheten från större klubbar och deras scouter.

ANNONS

Ett företag som kallas Elit Fotbollstalang, Elite Football Talent på engelska, har startats och man har precis arrangerat sin första match i Sverige där ett lag med spelare som anmält sig fick visa vad de gick för – och för ett par av dem gav det resultat direkt.

Elite Football talent affärsidé är att arrangera matcher där spelare får komma och visa upp sig inför inbjudna scouter, spelare och agenter.
- Jag tror det finns massor av talangfulla spelare i Sverige som inte upptäckts än, eller som ännu inte uppnått sin fulla potential. Jag vill att de ska förstå att det nu finns ett annat sätt att få uppmärksamhet. Och det måste dessutom finnas spelare som spelat i allsvenskan eller superettan som släpps av sina klubbar – var ska de ta vägen? Även dem kan vi hjälpa, säger Simon Coyle som startat Elite Football Talent.

ANNONS

Coyle som tidigare arbetat som ekonomisk rådgivare för både fotbollsspelare och fotbollsklubbar och tyckte att det borde finnas en marknad för en tjänst som sammanför spelare, agenter och scouter från olika klubbar.
- Spelare blir medlemmar hos oss, sedan bjuder vi in dem till våra testmatcher och dit bjuder vi scouter och sportchefer från olika klubbar. Om de gillar vad de ser kan det sedan resultera i provträningar för spelarna, säger han.

Och nyligen gick alltså den första testmatchen av stapeln i Sverige. Matchen arrangerades i Helsingborg och en elva bestående av allt från äldre, utländska spelare, till svenska tonåringar ställdes mot Ramlösa Södra inför ögonen på både allsvenska och utländska scouter.

Och för ett par av spelarna gav det resultat genast.
- För Emmanuel Gyasi (21 år, från Tyskland) och Pedro (22 år, från Brasilien) så diskuterar man nu provträning med två allsvenska lag och en provträning i England.

ANNONS

Vissa av spelarna ni kommer i kontakt med är unga, vilken hjälp ger ni dem vad gäller att skriva avtal och liknande så att de inte skriver på kontrakt som är ofördelaktiga för dem?
- Vi ger ingen rådgivning på det sättet, vårt jobb är att hjälpa spelarna att hitta intresserade lag. För de unga spelarna uppmuntrar vi dem att ta hjälp av sina föräldrar eller att höra av sig till spelarfacket, SFS.

Och för 16-årige Nikola Savkovic, till vardags i IFK Stockholm, resulterade testmatchen (den 26 november) i en jättechans. Provspel med skotska Premier League-laget Hearts som hade scouter på plats i Helsingborg.
- Jag läste en artikel om att de rekryterade spelare och efter det blev jag medlem på deras hemsida. Sen kom jag i kontakt med Simon (Coyle) som sade att de skulle ha en testmatch i Helsingborg och då åkte jag dit, och det gick rätt bra, säger han.

ANNONS

Kan du berätta lite om hur det gick till?
- Vi var elva spelare, så vi hade inga avbytare, och vi spelade en 80-minutersmatch som var rätt tuff då vi inte hade avbytare eller inte hade spelat ihop tidigare, men det blev ändå rätt bra kvalité.
Vad hände efteråt?
- Efter matchen gjorde jag mig i ordning och sen väntade Simon på mig och berättade att det fanns klubbar som var intresserade, bland annat Helsingborg. Men sedan när han pratat med alla så var det Hearts som var mest intresserat, och det var ju jättekul och kändes intressant. Och nu vill de bjuda in mig och jag tar chansen. Jag åker på söndag så allt har gått väldigt snabbt.

Vad tycker du om att visa upp sig på det här sättet?
- Jag tycker att det är en bra chans för unga spelare som inte fått chansen tidigare, och det är värt pengarna.

ANNONS
Vad kostar det?
- Man betalar 1000 kronor per match om man är medlem, och det kostar 500 kronor om året att vara medlem.

För Nikola Savkovic väntar alltså provspel i Hearts och Simon Coyle hoppas kunna upptäcka fler gömda talanger i kommande testmatcher.
- Jag tror att det finns en Zlatan eller en ”Henke” där ute, kanske i ett lokalt fotbollslag. Det är dem vi vill ha kontakt med så att vi kan hjälpa dem att hitta ett lag.

Publicerad 2011-12-15 kl 14:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto