POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Affanes egen historia: "Tränaren hotade mig att tvätta bilar"

Amin Affane blev utpekad som bråkstaken när Roda skickade hem honom.
Nu ger Chelsea-spelaren sin version:
– Tränaren hotade mig med att få tvätta bilar, säger han till fotbollskanalen.se

För en månad sedan skickade Roda ner Amin Affane, 19, i reservlaget efter flera bråk med tränaren Ruud Brood. Då gick klubben ut i holländsk media och sågade svenskens attityd.

– Han har visat upp ett irriterande beteende som har skapat problem. Han har flera egenskaper som inte fungerar, som han måste göra sig av med. Jag pratar om beteende både på och utanför planen och så kan det inte fortsätta. Nu har vi kommit till det stadiet där han måste lära sig av sina misstag. Han har blivit varnad tillräckligt. Det är därför vi nu tycker det är bättre att han får spela med B-laget, han får visa en bättre attityd där. Hur lång tid det tar är helt upp till honom själv.

I förra veckan bröt parterna låneavtalet och Amin Affane återvände till Chelsea. För första gången ger svensken sin version om vad som hände i Holland.

– Tränaren hade något emot mig. Varken jag eller mina lagkamrater förstod vad det handlade om. Det gick så långt att han hotade med att utnyttja optionen i låneavtalet. Han sa att så länge han var tränare så skulle jag få står på parkeringen och tvätta bilar i tre år. Sedan skrattade han, säger Amin Affane tillfotbollskanalen.se.

Vi tar det från början. Den 30 augusti 2012 skrev Amin Affane på ett låneavtal med Roda som sträckte sig säsongen ut. Der dröjde inte länge innan svensken gjorde succé i Eredivisie och blev en favorit hos fansen.

– Det gick bra förra säsongen i Chelsea. Vi vann FA Youth Cup och jag utvecklades som spelare. Men efter säsongen ville jag spela A-lagsfotboll för att utvecklas ytterligare. Chelsea tyckte att det lät bra och vi diskuterade med några olika klubbar. Jag fick ett gott intryck av Rodas dåvarande sportchef Gerard Wielaert, säger Amin Affane.

– Första tiden var fantastisk. Jag fick mycket tips och råd av de äldre spelarna. Jag mådde bra både utanför och på planen. Jag gjorde en del poäng och det höjde mitt självförtroende. Men efter ett tag kom vändningen.

Vändningen som 19-åringen syftar på var när Gerard Wielaert slutade som sportchef. Efter det hamnade svensken i flera bråk med sin tränare.

– Han började störa sig på mig mer och mer. Vi låg dåligt till i ligan och då brukar ju tränaren vara pressad. Jag trodde det berodde på det. Han gav mig instruktioner om defensiva saker som jag inte förstod på holländska, men när jag frågade vad han menade blev han arg.

Enligt Amin Affane fortsatte bråken fram till vinteruppehållet. Då åkte svensken tillbaka till familjen i stadsdelen Angered i Göteborg.

– Jag fick tillbaka glädjen igen och efter ett tag såg jag fram emot att åka tillbaka till Holland. När säsongen startade hade vi ett kort träningsläger i Marbella. Där blev situationen bara värre. Tränaren kollade inte ens åt mitt håll.

– Mina kompisar märkte av det. Vi spelade match och alla fick 45 minuter var. Jag gjorde det okej, men han stod bara och skrek på mig. Klagade och klagade. Mina lagkompisar tyckte att jag var väldigt bra och förstod inte varför tränaren skrek på mig. Alla frågade vad det handlade om.

Efter träningslägret hamnade Amin Affane i frysboxen. Då ville han bryta avtalet och återvända till Chelsea.

– Jag kände att det var nog. Han började trycka ner mig mer och mer. Han pratade inte med mig och blev arg för minsta lilla. Det satte sig i huvudet och jag började må dåligt. Men den nya sportchefen sa att han inte ville släppa mig. Han pratade med tränaren och det blev bättre i några dagar, men sedan gick det tillbaka.

Efter reservlagsmatchen mot Den Haag hamnade Amin Affane i bråk med B-lagstränaren. Situationen uppmärksammades i holländsk media och efteråt riktade klubben skarp kritik mot svensken.

– Det var den där omtalade matchen. Jag försökte träna dagen innan men kände smärtor i ena knät. Jag avbröt efter uppvärmningen. Klubben tyckte ändå att jag skulle spela och i början av andra halvlek skulle jag springa förbi en motståndare. Jag fick så ont i knät och ville byta. Men tränaren sa att jag skulle vara kvar. Då gick jag ut mot bänken och sa att jag inte kunde stå. Jag ville ha behandling, men tränaren knuffade ut mig på planen två gånger. Tredje gången jag försökte lämna planen lät han mig vara.

Dagen efter matchen skickades Amin Affane ner i reservlaget. Inte helt populärt hos 19-åringen som kontaktade Chelsea och var på väg att återvända till England – men enligt honom själv satte sig Roda på tvären och riktade hot om att förstöra karriären.

– Situationen var inte hållbar. Jag och min agent ringde till Chelsea som sa att om Roda går med på det tar vi absolut hem Amin. Men Roda ville inte släppa mig. De ville behålla mig. Det gick så långt att tränaren hotade med att utnyttja optionen i låneavtalet. Han sa att så länge han var tränare så skulle jag få står på parkeringen och tvätta bilar i tre år. Sedan skrattade han.

– Som 19-åring var det för mycket. Då berättade jag allt för sportchefen. Jag la alla korten på bordet. Han tyckte att det var allvarligt och sa att jag inte skulle gå ut i media med vad som hänt. Två dagar senare gick klubben ut i media och de hade dragit ihop en historia som inte stämde för att smutskasta mig.

Varför har du inte berättat det här tidigare?

– Då skulle det ha blivit ännu tuffare för mig i Holland. Jag var tyst och körde på så länge jag var där. Det är inget jag ångrar. Det här är inte för att smutskasta klubben eftersom fansen och spelarna var väldigt fina mot mig. Den dåvarande sportchefen Gerard var fantastisk så länge han var där. Jag gör det här för lögnerna som har spridits. Det är A-lagstränaren, sportchefen och den assisterande tränaren som har gjort det här mot mig. Sedan ser jag mig själv som en förebild för människorna i Angered. Jag vill vara en förebild för de yngre och därför är det viktigt att min version kommer fram.
 
Hur är det att vara tillbaka i Chelsea?

– Det känns väldigt bra. Jag har gått vidare och släppt allt bakom mig. Jag lärde mig mycket av den jobbiga tiden och den har fått mig växa som person. Det har gjort mig ännu starkare. Nu har jag all fokus på Chelsea.

Vilka tränar du med?

– Jag har bara gjort tre pass. I lördags körde jag med reserverna, måndag och tisdag med A-laget.  Det är skönt att träna med A-laget. Det är den nivån man behöver. Jag har hälsat på Benitez. Han gav mig beröm efter träningen. Han verkar vara en väldigt bra tränare.

Hur är stjärnorna i laget?

– Alla är väldigt ödmjuka och hjälper till. Det är bra och trevliga spelare.

Publicerad 2013-03-20 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå