Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Agenten om fotbollens köpfest: "Pengarna finns i Ryssland och Turkiet"

Andra ligor och cuper

Den stora köpfesten i fotbolls-Europa är inte över.
Den har flyttat.

- Vi ser delvis en förskjutning till Ryssland och Turkiet. Det finns större pengar hos toppklubbarna där än i mellanstora klubbar i Italien och Spanien, säger agenten Patrick Mörk.

Talande för januarifönstret var att övergången alla snackade om, var den som aldrig blev av. Skandalomsusade anfallsstjärnan Carlos Tevez stannar i Manchester City, trots intresse från både Barcelona och Milan.

Turerna runt Tevez kan ses som ett enskilt fall, men också som ett tecken på att Europas fotbollsklubbar förstått det som får anses vara grunden i läran om ekonomi: Det är dumt att handla om man inte har några pengar.

Annons

Visst innehöll sista dygnet av transferfönstret några stora övergångar, men när tisdag övergick i onsdag var ändå den sammantagna känslan: "Jaha, var det allt?".

963 miljoner kronor

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Premier league-klubbarna tillsammans köpte spelare för 374 miljoner kronor under januari, jämfört med 963 miljoner året innan.

Den ekonomiska krisen kan också belysas så här: Europas toppklubbar gjorde under 2010 en total förlust på 13,5 miljarder kronor.

Trots detta menar spelaragenten Patrick Mörk att giganter som Barcelona, Milan, Chelsea och Manchester City även i fortsättningen kommer att ha råd att lägga ut hundratals miljoner kronor på enskilda värvningar.

Den stora åtstramningen har i stället skett bland lagen på den undra halvan i de största ligorna, enligt Mörk.

- De har mycket mindre pengar att röra sig med och söker ofta Bosmanfall och utfyllnadsspelare. Ingen förstod hur mediokra allsvenska spelare som David Löfquist (Parma) och Marcus Olsson (Blackburn) kunde få kontrakt i Europa, men det är ett tecken på detta. Allsvenska stjärnor under kontrakt är för dyra för de här klubbarna, säger Patrick Mörk och fortsätter:

Annons

- Vi ser delvis en förskjutning till Ryssland och Turkiet.

"Trendbrott"

Två exempel på pengakarusellen i öst:

Samuel Eto'os kontrakt med ryska Anzji Machatjkala sägs vara värt 190 miljoner kronor om året, vilket gör honom till världens bäst betalde fotbollsspelare.

Och svenske mittfältaren Pontus Wernbloom uppges tjäna 40 000 kronor om dagen i CSKA Moskva.

Engångsföreteelser eller en föraning om vad som komma skall?

Patrick Mörk tror på det senare.

- Det kan bli ett trendbrott om han lyckas där, säger Mörk om Wernbloom.

Petter Nilsson/TT

Publicerad 2012-02-01 kl 16:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto