POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Agenterna oense om nya reglerna

Foto: SCANPIX

Fifa har ändrat reglerna för agenter och slopat licensen. I praktiken kan vem som helst vara mellanhand i en övergång. Patrick Mörk se en kvalitétssäkring - men Hasan Cetinkaya är positivt inställd till de nya reglerna.
- Jag tycker att man ska överväga en frivillig licensiering som i ishockeyn, säger Mörk till Fotbollskanalen.

Sedan den 1 april gäller nya regler för fotbollsagenter. Fifa har valt att slopa agentlicensen och istället kan i praktiken vem som helst vara mellanhand, eller rådgivare, vid en övergång. Spelare och klubb kan nu välja fritt vem som ska vara mellanhand, utan kravet på en licensierad agent. Syftet med förändringen ska vara att få en större transparens kring spelarövergångar, och att Fifa inte vill hantera meningsskiljaktigheter och tvister kring avtalsfrågor.

Inom ramen för Fifas regler har alla förbund möjligheten att upprätta ett eget system, men den möjligheten har det svenska fotbollsförbundet inte tagit.

- Vi har valt att följa Fifas minimiregler i det här och inte skapat något ytterligare frivilligt legitimerings- eller certifieringssystem, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till fotbollskanalen.se.

Agenten Patrick Mörk har tidigare uttryckt oro över att det nya systemet gör det enklare för lycksökare att ta sig in på marknaden. Han tycker att SvFF borde tänka om.

- Vad jag personligen tycker att man ska överväga är att som inom ishockeyn ha en frivillig licensiering. De har valt att göra så att alla hockeyspelare får jobba med vem som helst, men man valde då att bilda en frivillig organisation som samarbetar med spelarfacket inom hockeyn. Jag är ju inte involverad i hockey och kan det inte i detalj, men vad jag förstått har den spelaragentföreningen blivit väldigt dominerande och satt upp sina egna regler. En liknande modell inom fotbollen tycker jag skulle vara en bra idé, säger Mörk till fotbollskanalen.se.

- Jag tycker det har blivit lite så i dag att agenter påbörjar med att signa upp spelare när de är 12-13 år och jag tycker inte att det är idealiskt. Och nu när licensen försvinner så blir det kanske lättare för lycksökare som inte har någon position på marknaden att övertyga en lovande 12-13-åring och hans föräldrar att skriva på. Risken är väl att kvalitéts- och trygghetsstämpeln som har funnits med licensierade agenter försvinner.

En agent som är av en annan uppfattning är Hasan Cetinkaya. Han är istället väldigt positiv till de nya reglerna.

- Det är jättebra att den har slopats, det har inte varit någon riktigt struktur på det innan. Många så kallade agenter har jobbat utan licens tidigare och regelverket har inte fungerat tidigare. Jag tycker inte att spelarna bör tänka lite mer på avtalen som träder i kraft som inte har med fotboll att gör, säger Cetinkaya.

- Mitt råd är att inte binda upp sig till agenter, ska man skriva avtal ska man ha uppsägningstid. Då har agenten mer press på sig att leverera och personligen skriver jag inte avtal med spelare utan man ska ha förtroende för varandra. Sen vet jag att många agenter går emot mig men jag står för det här.

Är du inte orolig när det kommer in nya aktörer?
- Nej, de som har varit aktiva innan och spelarna har ett förtroende för en och en relation med spelaren.  Det handlar fortfarande om den som har det största nätverket och bästa relationen med klienten, det är den som levererar och som kommer fortsätta göra det.

Trots att Patrick Mörk ser vissa nackdelar med det nya systemet tror han inte att det kommer att innebära någon stor förändring från det gamla.

- Sannolikt så blir det inte någon större förändring. Istället för att ett relativt begränsat antal har varit licensierade agenter så är det väldigt många fler som kan göra det här. Men jag tror inte att det handlar om vad som står på visitkortet, utan det handlar om vilka aktörer som har kontakter och som har ett gott rykte och så vidare. Det är de som kommer att ha dominerande roller på marknaden även framöver, det är jag helt säker på. Så jag tror skillnaden blir rätt liten.

Publicerad 2015-04-29 kl 12:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto