Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Agentfacket rasar mot Fifas planer: "Kaotiskt och illa skött"

Fifa hävdade att agenter roffar åt sig 28 procent av intäkterna vid spelarövergångar. Nu biter fackförbundet AFA ifrån.

- Som vanligt är Fifa helt världsfrånvänt, säger ordföranden Mel Stein.

I sin årssammanställning över transfermarknaden kunde det internationella fotbollförbundet konstatera att 11 555 transnationella klubbyten ägde rum under 2012, till ett värde av cirka 25 miljarder kronor ekonomiskt sett. Fifa hävdade dessutom att tredjepartsaktörer, för det mesta agenter, ska ha kommit över en stor del av den summan. Närmare 28 procent, löd det i ett pressmeddelande.

Men siffran har ifrågasatts, liksom Fifas föreslagna metodik för att minska agenternas inflytande. I en skrivelse berättade förbundet om en planerad ny databas som skulle hjälpa klubbarna att handla direkt med varandra, utan att blanda in några mellanhänder. Där skulle sportchefer kunna interagera och höra sig för om olika spelares tillgänglighet.

- Precis som så många andra saker Fifa föreslår lär den här idén bli oerhört illa mottagen. Men jag är inte orolig. Fifa är en så pass kaotisk, misskött och världsfrånvänd organisation att även om de har viljan att upprätta ett dylikt system är jag säker på att de inte skulle klara det rent praktiskt, säger Mel Stein till tidningen Daily Mail.

Han är ordförande för AFA (Association of Football Agents), en nyinstiftad fackförening som organiserar 340 agenter och bevakar deras rättigheter.

Mel Stein tycker att den svepande kritiken mot agenters påstådda girighet är helt gripen ur luften. Enskilda klubbar och spelare behöver professionell hjälp i samband med övergångar, för att navigera genom oftast svårtillgänglig juridisk och sportslig terräng i olika fotbollsländer.

- Vi agenter har koll på marknaden eftersom det är vårt jobb. Tänk på alla parter som är inblandade i en affär. Den köpande klubbens manager och hans motpart hos den säljande klubben, ägaren som kontrollerar pengaflödet, spelaren och hans familj och representanter. Det finns lagar att förhålla sig till. Agentens funktion är att knyta samman alla dessa lösa trådar och det ska inte ringaktas, säger Mel Stein.

Han fortsätter:

- För det mesta är det enklast och billigast att köpa en spelare med hjälp av en agent. Vi kommer att kämpa med näbbar och klor mot det nya datasystemet GPX. Det är förmodligen olagligt, precis som ett utgiftstak skulle vara, och det hämmar definitivt den fria konkurrensen. Tanken på att en klubb inte skulle få ta hjälp av en agent är fånig och om Fifa går vidare med det här tar vi till juridiska åtgärder.

Publicerad 2013-01-14 kl 10:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons