Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

AIK-profil erkänner rasistiskt hån mot Zlatan

AIK-profilen Jonas Galotta utsatte Zlatan Ibrahimovic för ett rasistiskt hån. Via mejl bekräftar han för Sportbladet.
"Jag vill framföra min uppriktiga ursäkt", skriver Galotta.

Det var på onsdagen som Aftonbladet berättade historien bakom en uppmärksammad banderoll som syntes i Milanoderbyt på San Siro 2012. Motivet skulle föreställa omslaget på Zlatan Ibrahimovic självbetitlade självbiografi "Jag är Zlatan Ibrahimovic", men texten hade bytts ut till "Jag är en zigenare". Som underskrift fanns signaturen "Gal8" och en person som var misstänkt lik affärsmannen och AIK-sympatisören Jonas Galotta hade fångats på bild bakom banderollen.

Men Galotta, som haft flera roller inom AIK:s sportsliga organisation under det senaste året och är särskilt förknippad med hockeysektionen, valde först att inte kommentera sin inblandning. Istället varnade han Aftonbladet för att "det innebär förtal att publicera osanna uppgifter", och förklarade att han skulle invänta en eventuell artikel och därpå vidta rättsliga åtgärder.

Tidningen valde ändå att publicera, och senare på kvällen medgav Jonas Galotta att han var upphovsmannen till banderollen.

"När jag såg att man gjort en t-shirt med Ibras bokomslag på italienska och blev tillfrågad om jag kunde översätta det till svenska så gjorde jag det. Resultatet har ni alla sett", skriver han i ett mejl till Sportbladet.

Galotta förklarar även att han mötte Ibrahimovic personligen vid Inters träningsanläggning några år före händelsen.

"Jag frågade honom där och då om han skulle bli kvar i Inter. Han flinade och sa – självklart! Jag förklarade för min unge son på väg därifrån att han inte behövde vara orolig mer – Ibra hade ju lovat att stanna. Två veckor senare gjorde han sig omöjlig på Meazza och drog till Barcelona."
"Jag som levt hela mitt liv med tillhörighet och fanatism till mina lag kan aldrig förlåta det faktum att han kom tillbaka och satte en straff för att på nytt hyssja vår kurva", skriver Galotta.

Ordet "zigenare" som benämning för romer anses nedsättande och har en negativ klang i Sverige och övriga Europa. Rasistisk, enligt många. Zlatan Ibrahimovic har heller ingen bakgrund i folkgruppen. Galotta hävdar att han inte tänkte i de banorna, men ber nu om ursäkt för sin formulering. Han skriver också att han ska ta kontakt med AIK:s starke man Johan Segui för att få en genomgång av den så kallade AIK-stilen, som reglerar hur klubbens medlemmar förväntas bete sig i olika situationer.

"Nu räcker det med mig i media. Silenzio stampa. Innan jag stänger av vill jag be om ursäkt till alla er som känner er kränkta av mitt agerande. Det var aldrig menat att få den effekten. Det var menat att Ibra inte skulle göra mål den matchen. Då jag förmodligen inte kommer träffa Ibra på stan eller i mataffären vill jag även här och nu passa på att framföra min uppriktiga ursäkt även till honom", skriver Jonas Galotta till Sportbladet.

Publicerad 2014-11-27 kl 07:39
Annons
Annons
Annons