Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Är det här lösningen på Friends problem? - "Är jätteintressant"

Foto: Scanpix

Friends utslitna gräsmatta.

Naturgräs, förstärkt med en konstgräsbotten.

Är det lösningen som räddar Sveriges mest utskällda underlag?

– Det är jätteintressant, säger förbundets anläggningsansvarige Ronni Lundqvist om det nya underlaget.

Det kallas hybridgräs och har funnits i Europa i omkring tio år. Naturgräs på olika sätt förstärkt med konstgräs. Men i Sverige har det ännu inte slagit igenom. Det kan det bli ändring på.

I Borås samlades nämligen folk från 18 kommuner, svenska fotbollförbundet samt det katalanska fotbollsförbundet vid en liten plätt på Ryda Sportfält för att kika på en ny modell av hybridgräs.

Fotbollskanalen har pratar med förbundets anläggningsansvarige för att höra hur det gick.

– Totalt sett är jag väldigt nöjd. Det nya är att man använder något liknande konstgräs som man lägger jord i. Sedan är det ett perforerat sviktlager som gräset kan växa igenom, förklarar Ronni Lundqvist så tydligt det går.

– Hur kommer det här att fungera om något år, i vårt klimat? Det är svårt att ha en uppfattning på en gång. Den håller ihop bra när man är på den nu, men vi får ge det ett tag när man har varit ute på den ett tag. Det är jätteintressant.

Svenska fotbollsplaner har fått rejält med kritik och en stor del av de svenska klubbarna, bland annat Borås egna Elfsborg, spelar på konstgräsyta. Mest utskälld av alla landets planer är Friends arena. Nationalarenans underlag har slaktats av spelare och press sedan den invigdes 2012.

Kan det här underlaget vara lösningen på Friends problem?

– Vi tittar på det som ett generellt underlag. Desto mer alternativ man har på underlagssidan är bättre, ju. Sedan får man titta på det gällande nyttjande, där får var och en göra sin värdering. Där lägger jag mig inte i. Vi vill ha lite mer kött på benen innan vi uttalar oss positivt eller negativt. Om det skulle visa sig väl kommer det vara intressant för alla.

Behöver Sverige ligga i framkant - eller åtminstone titta mer på sådana här underlag?

– Absolut, speciellt med det klimat vi har i Sverige.

Är hybridgräs framtiden?

– Det får vi se. Titta på Gamla Ullevi, de har en typ av armering och det har väl fungerat väldigt bra. Det är nog många som kommer att titta på det nu, men vänta och se. Här bör man lyssna med Elfsborg, det är de som kan nyttja det. Man kanske kan göra en utvärdering på det här om ett eller 1,5 år.

Ronni Lundqvist menar att det oftast rör sig om miljoninvesteringar och att det därför - det finns bara en annan plan av den här typen, i Barcelona av alla platser - nog kommer dröja ett tag innan det ens betänks som underlag i Sverige.

Varför har vi inte satsat på hybridgräs som i England och andra europeiska ligor?

– Sanningsenligt vet jag inte. Det håller ihop gräsmattan mer, men däremot kan det inte påverka när gräset börjar växa och sådana saker.

Klubbar som Real Madrid, Bayern München, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United och grannen Rosenborg spelar alla på en sorts hybridgräs.

Publicerad 2014-10-15 kl 15:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons