POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Asllani stöttar fotboll för mänskliga rättigheter

Futebol dá forças grundare Cecilia Andrén Nyström och ambassadören Kosovare Asllani.

Man motarbetar våld och sexuellt uttnyttjande och kräver mänskliga rättigheter. Cecilia Andrén Nyström drog igång i Moçambique 2012 med unga tjejer som utbildas till fotbollstränare som sedan tränar andra unga tjejer.

Idag sprids rörelsen i Sverige, behovet är stort.

– Det är viktigt att utbilda tjejer och unga ledare för att få fler tjejer att spela fotboll och att känna att man har ett stöd, säger nyblivne ambassadören för Futebol dá força Kosovare Asllani.

Ghazale Hemati, Futebol dá força-utbildad tränare i Uppsala, börjar skratta mitt i intervjun. "Vilken ful min", säger hon och garvar stort. Det är strax före träningen och några från laget kommer cyklande och gör allt för att skoja med sin ledare som sitter och pratar med en journalist. Det är tydligt att hon har en speciell relation till sina spelare.

– Vi har träning men det räcker inte, du ska hela tiden vara där för dem. Om en tjej kommer fram till dig utanför plan då ska du finnas där. Det är en bra ledare, det är en bra fotbollstränare.

Och det är själva grejen med Futebol dá força. Att utöver själva fotbollsträningen, som är förankrad i Svenska fotbollförbundet, är det en stöttning på det mänskliga planet.

– Vi jobbar med fotboll för att stärka unga tjejer, stärka deras självförtroende. Vi utbildar fotbollstränare som fotbollstränare men också i sex och samlevnad och hur de som förebilder kan utbilda och stötta unga tjejer, säger grundaren Cecilia Andrén Nyström.

– Det är viktigt att utbilda tjejer och unga ledare för att få fler tjejer att spela fotboll och att känna att man har ett stöd kring det och visa att det är en gemenskap, säger Kosovare Asslani, ambassadör för Futebol dá força.

Starten i ett av världens fattigaste länder, Moçambique, lyfte snabbt och blev populär. Idag finns det över 200 ledare och 4000 spelare där. Rörelsen har även tagit fart i Zambia. Genom fotbollen når man döttrarna och deras familjer.

– Fotboll är världens mest talade språk, inte bara världens mest spelade sport, alla har nån relation till fotboll, säger Andrén Nyström.

Genom denna världsidrott hittar man in, och kan ta det vidare. Till utbildning om självförtroende, sex, relationer.

Andrén Nyström har bakgrund sedan barnsben såväl i norra Europa som i sydöstra Afrika och när hon hon återvände till Sverige efter att ha fått igång Futebol dá força i Mocambique såg hon samma bekymmer här som där.

– Man har ingen som ser en, mycket ätstörningar, sexuellt utnyttjande, säger hon.

Och att det finns målsmän som inte tycker det är lämpligt att tjejer ska spela fotboll.

– Man får försöka prata om det och få dem att vara med ändå, säger Hemati, tränaren i Uppsala.

– Försöka få föräldrarna att förstå att fotbollen är mycket mer än bara en boll. Det ger en mycket mer.

Samtalen i samband med träningarna kan handla om allting.

– Alltifrån "min pojkvän vill ha sex med mig men jag vill inte ha sex med honom, måste jag det ändå, hur funkar det här med mens, har jag fått min tidig eller sen", frågor man inte riktigt vet vem man ska ställa till, säger Andrén Nyström.

– Sen kan det också vara tunga frågor, spelare som blivit våldtagna, sexuellt utnyttjade, trakasserade, slagna.

– Det finns de som lever under skyddad identitet.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är med i utbildningen av tränarna och ser många fördelar.

– Det är en otrolig styrka att en ledare får tillgång till de här tjejerna under en längre tid och vice versa, säger Hanna Weber Vernét sexualupplysare på RFSU.

– Att de kan få förtroende för en vuxen person som de, i de fall de är utsatta för hot eller våld, kan våga berätta för om det här och sen hänvisas vidare till experter som kan hjälpa dem.

– Vissa unga kanske inte har någon annan vuxen att prata med.

Nu finns Futebol dá força i Uppsala, Södertälje, Stockholm och håller på att etablera sig i Göteborg, Borås, Luleå samt på fler orter.

Än så länge är målgruppen inriktad på tjejer. Andrén Nyström tar upp att det finns så mycket mer möjligheter för killar inom fotbollen än så länge, därmed är inriktningen motiverad enligt henne. Från RFSU får hon medhåll.

– Generellt är fritidsarenor, som fritidsgårdar och liknande, väldigt killdominerade platser. Tjejer har inte samma utrymme i offentligheten på grund av strukturer i samhället, säger Weber Vernét.

– För mig är det väldigt viktigt att tjejer ska ha samma rätt som andra, säger Kosovare Asslani.

Att utbildning – av mer än fotboll i samband med fotbollsträning – är bra för alla oavsett könsidentifikation, anser Futebol dá forças Andrén Nyström, som självklart. Och det kan komma.

– Vi håller på att titta på hur vi kan rikta en utbildning med manliga instruktörer för manliga fotbollstränare som tränar pojkar, säger hon.

När Fotbollskanalen pratat klart med tränare och grundare i Uppsala är solen på väg ner. Löpningen kring fotbollsplanen är avklarad och samtalet i cirkel "grillar du till fruost?", "mår du bättre än förra veckan?" är avrundat. Det är dags för kvadraten.

"Ordentligt nu", ropar tränaren Hemati om passningskvaliteten. Högt, tydligt, med en pondus som Erik Hamrén kunnat önska – och en signal om att det är lika rejält i fotbollen som i samtalen om känslor och relationer.

https://www.fotbollskanalen.se/video/?videoid=2679782

Längre intervju med grundaren: https://www.tv4play.se/program/fotbollsklipp?video_id=2672617

Publicerad 2014-06-29 kl 19:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå