Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Ätstörningar ett problem även inom fotbollen

Foto: SCANPIX

 Fotboll tillhör inte idrotterna där risken för ätstörningar är som störst. Men Sveriges största idrott är lång ifrån immun från problemen.

- De senaste åren har det skett en stor förändring i förhållandet till mat, säger den förra landslagsspelaren Marie Hammarström.

Hammarström menar att kropps- och kostmedvetenheten har ökat inom fotbollen.

- Fokuset har blivit fel. Det handlar visserligen om kost, men inte om att få i sig så mycket energi som man behöver för att orka springa mest på matcherna, utan mer om vad man ska äta för att man inte ska bli så stor, säger Hammarström, som arbetar som idrottslärare.

- Och det blir farligt när förebilderna till de unga gör fel. För de unga vill ju göra som sina förebilder.

Hon berättar om när hon spelade i Umeå 2004 och tvillingsystern Kristin påpekade, när hon kom hem, att hon petade i maten som hon aldrig gjort tidigare.

- Det var väl så att de andra spelarna i Umeå åt lite, och att jag ville göra som dem. Eller att jag, som säkert vägde tio kilo mer än de flesta andra, ville bli mer som dem och därför började äta mindre.

Olika ideal
Maja Krantz, som spelar i damallsvenskan med Linköping, är psykolog och jobbar till vardags i ätstörningsteamet på universitetssjukhuset i Linköping. Hon säger att hon har sett ätstörningsproblematik inom fotbollen, och tror att problemet har ökat i takt med att fotbollen på damsidan blivit mer professionell.

- Damfotbollen har utvecklats mycket de 15-20 senaste åren, blivit mer seriös och professionell. I takt med utvecklingen vill man som individ också hänga med och vara seriös. Och då kanske idealet inom fotbollen, som är att man ska vara vältränad, ha kondition och styrka, inte går ihop med idealet som finns i samhället i övrigt då man ska vara slank och nätt. Som fotbollsspelare är man ju inte immun mot de allmänna kostråden och idealen om hur man ska se ut, menar Krantz.

Vanligare i idrott
Klara Edlund, leg psykolog, leg psykoterapeut och docent i psykologi vid Uppsala universitet, säger att det inom idrotten är mycket vanligare med ätstörningar än inom normalbefolkningen, upp till tio gånger vanligare.

- I synnerhet i sporter där det är mycket fokus på vikt och kropp. Som backhoppning, där det är viktigt att vara lätt, gymnastik, konståkning och långdistanslöpning. Där är ätstörningarna överrepresenterade, säger hon.

Både Krantz och Edlund tror att relativ energibrist och ätstörningsproblem i många fall är ett kunskapsproblem.

- Man äter som man tror att man ska. Många ätstörningar startar i någon slags bantningssnurra eller försök att gå ner i vikt, säger Edlund.

Viktigt upptäcka tidigt
Krantz ska åka ut till fotbollsklubbar och föreläsa om ätstörningar.

- Jag tänker att man behöver veta tillräckligt mycket för att kunna vara med och förebygga. Det handlar också om att lära sig upptäcka dem som redan kommit lite snett, säger Krantz.

Både hon och Edlund säger att det är viktigt att upptäcka ätstörningar i ett så tidigt skede som möjligt, för då blir utfallet av behandlingen bättre.

Hammarström önskar att kvinnliga fotbollsspelare lägger mer fokus på sin prestation på planen och hur de ska orka.

- Ju mer man äter, desto mer förbränner man, säger hon.

Publicerad 2015-08-26 kl 11:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons