POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Backman om tuffa året i Kina: ”Vi får se vad som händer"

Niklas Backman åkte ur den kinesiska högstaligan med sitt Dalian Aerbin.
Nu är framtiden osäker. 
- Det var ju ett väldigt tufft år, säger han till fotbollskanalen.se.

I februari lämnade Niklas Backman AIK för Dalian Aerbin i den kinesiska ligan.

Dalian är en hamnstad i nordöstra Kina med drygt sex miljoner invånare. Under säsongen har försvararen gjort 28 matcher för klubben.

- Det var ju ett väldigt tufft år. Vi började ganska bra sen slogs vi i botten ganska länge och det slutade med att vi åkte ur serien, säger Backman till fotbollskanalen.se.

Backman har kontrakt med Dalian ytterligare ett år. Men hans framtid i klubben är osäker.

- Vi får se om jag blir kvar eller om jag inte blir kvar. Det är ganska oklart, säger 26-åringen som i december ska bli pappa.

Hur påverkar det ditt beslut om din fotbollsframtid?

- Vi får ju väga in allting här. Men jag har ju kontrakt. Jag kan bara framföra mina åsikter till Dalian och jag skrev ju på för två år så de bestämmer ju över min framtid. Men jag känner att vi har en ganska bra dialog. Dom är väldigt nöjda med min sida hittills så på det sättet känns det bra.

- Jag kan inte påstå att jag har någon direkt hemlängtan. Det är klart att AIK och allt vad det innebär, alla fans och så, det saknar jag ju. Men det känns som att jag att har kommit ut nu och jag har inte blivit avskräckt. Utan det är roligt att få prova på lite. Så jag skulle kunna stanna sen om det blir där eller om det blir hemflytt till Sverige, det är inget dåligt alternativ något av det. Det ska bli spännande att se vad som händer, jag är inte direkt orolig, säger Niklas Backman.

Under säsongen har Backman varit en av ledarna i Dalian och fått mycket beröm. Men han menar att i Sverige är det svårt att ta del av något annat än resultat.

- Jag är ändå hyfsat nöjd med vad jag har presterat där borta, och jag tror Dalian är de också. Det har synts borta in den delen av världen. Folk här hemma undrar, de ser att det gått åt helvete i Kina. Det är inte riktigt känslan jag kom hem med, men det är klart att det aldrig är bra att åka ut. Det ser inte bra ut, säger han.

”Saknar intensiteten på träningarna”

Tobias Hysén är en av flera svenskar som riktat hård kritik mot den kinesiska ligan på den senaste tiden. Shanghai East Asia-anfallaren dömde i en intervju med Svenska Fans ut lagets träningar som ”en fullständig katastrof”.

Nivån på träningarna är något som även Niklas Backman skulle vilja öka markant.

- Det är lite annat hur man tränar där borta. Det är lite långsammare träningar där borta och inte samma intensitet som man är van vid. Så det kan man sakna en del, säger Niklas Backman.

- Det känns nästan som att dom på träningarna går och väntar på att det ska bli match. Och inte bli skadade och så där. Det kan man sakna en del, med intensiteten i träningarna.

Efter nyår återvänder Backman till Dalian, om inget har hänt med någon annan klubb innan dess vill säga. Fram till dess är 26-åringen hemma i Sverige och kopplar av.

- Nu försöker jag njuta lite av semestern här i Sverige. Njuta lite av snabbt internet och fräsch luft, det är man inte direkt bortskämd med, skrattar Backman.

Publicerad 2014-11-25 kl 18:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå