Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Baxter nära nytt jobb – då bröt coronapandemin ut: "Hade kontraktsförslag på bordet"

47v

Utan tränarjobb sedan augusti 2019.
Men nyligen var Stuart Baxter nära ett nytt uppdrag i Kina. Då bröt coronapandemin ut.
- Fotbollen bleknar jämfört med den kampen vi har framför oss, säger han till Fotbollskanalen.

Han har verkat som tränare för flera klubbar i Sverige, bland annat Halmstads BK, AIK och Helsingborgs IF. När Stuart Baxter lämnade AIK sommaren 2012 har karriären, som tränare, fortsatt i Kaizer Chiefs, Genclerbirligi samt SuperSport United. Senaste uppdraget? Det var som förbundskapten för Sydafrika mellan maj 2017 och augusti 2019.

Sedan dess har 66-åringen stått utan jobb.

Men Baxter var nära att landa ett nytt uppdrag nyligen. Det fick dock läggas på is, då coronapandemin bröt ut, något podcasten Möt Fotbollstränarna var först att rapportera om.

ANNONS

- Jag hade ett erbjudande, vi höll på och brottas med kontraktet. För det första var det en förändring med regler i Kina, skatteregler, antal utländska spelar och så vidare. Det tog lite tid. Sedan tog det lite tid att få fram de garantier som jag hade bett om. Budget för spelare, inköp, etcetera. När de kom fram med de garantierna som jag hade bett om och vi skulle skriva på kontraktet – då bröt viruset ut. Då tyckte vi båda två att, i och med att säsongen var över i stort sett, att det inte var någon idé att betala en jävla massa pengar för en tränare som ska vänta på ett uppsving i situationen. Jag ville inte chansa och ta familjen till Kina i det läget, säger Baxter i podcasten.

För Fotbollskanalen utvecklar Baxter sin syn på situationen – där han även berättar att det rörde sig om en klubb i den kinesiska högstaligan.

- Jag hade ett kontraktsförslag på bordet. Men vi bestämde oss att vi skulle hålla kontakten. Men det kommer bli en annan värld efter att viruset har lagt sig, säger Baxter.

ANNONS

Vad känner och tänker man som tränare utan jobb nu, under denna kristid som vi går igenom?
- För det första tycker man att fotbollen bleknar. Kriget för tre poäng bleknar. Jämfört med den andra kampen vi har framför oss, inte bara vi inom fotbollen utan den kampen som alla medborgare står inför nu. Men i och med att det är mitt sätt att försörja mig på, så måste jag ändå försöka hålla kontakt med de arbetsgivare som kanske leder till något i framtiden.

- Jag försöker hålla, inte varje dag, kontakt med klubbar. Samtidigt förstår jag situationen i världen just nu. Jag pratar med folk, men jag är inte besatt av den runda bollen just nu. Då måste man nog vara en ganska stor idiot om man är besatt av det i det här läget.

Hade du kontakt med fler klubbar, utöver den i Kina?
- Det där blir bara spekulationer. Men sedan jag lämnade Sydafrika har det funnits intresse från Japan, USA, Kina. Jag har pratat med klubbar och förbund, men det har inte funnits något som har varit konkret. Jag pratade ganska ingående och vi var överens ganska tidigt, med den här kinesiska klubben. Jag hade ett förslag från USA som var ganska intressant, men jag tog inte det på allvar. I och med att jag gick vidare med Kina hela tiden hade jag ingen anledning att fördjupa diskussionen någon annanstans.

ANNONS

Om du får drömma fritt, när det här väl har lagt sig och världen mår bättre igen, var vill du vara då?
- Jag tror att det kommer bli så här: Kina blir nog det land som börjar spela fotboll igen, kanske Japan därefter. Det är två platser som jag har haft kontakt med. Men det beror på. Om jag får något från Kina eller Japan kommer jag tänka på det. Blir det inte så, ja då får jag gå vidare med de ligor som visar intresse.

Publicerad 2020-04-05 kl 13:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto