Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

"Bjärred" bjuder hit Barcelona - och gläntar på tränardörren

Han jobbade med Manchester United och bjuder Barcelona till Sverige. Samtidigt håller Patrik Andersson tränardörren på glänt.

- Om rätt fråga kommer ska jag fundera, säger "Bjärred" till fotbollskanalen.se.

Den förre landslagsbacken har haft ett flertal strängar på sin lyra efter att hans aktiva fotbollskarriär tog slut. Exempelvis är Andersson delägare i ett investmentbolag som sysslar med sportresor, där han bland mycket annat bistår med kundvård och som föreläsare. Dessutom driver han två idrottsakademier – och under 2011 var 41-åringen Skandinavien-scout åt Manchester United.

ANNONS

- Det var otroligt kul att få en inblick i en så fin klubb. Men avtalet löpte på ett år och det tycker jag kändes alldeles lagom, säger han till fotbollskanalen.se.

Med sin nya satsning får han möjlighet att knyta an till fotbollen på ett mer direkt sätt. Nästa sommar arrangerar Andersson två träningsläger för ungdomar ihop med Barcelona och tummelplatsen blir hans egen skånska hemort Bjärred, utanför Kävlinge.

Enligt honom är syftet att "ge tillbaka" av sin egen erfarenhet som elitspelare, samtidigt som Barcelona kilar in sig på den nordiska marknaden. Och deltagarna vid lägren får förhoppningsvis insupa värdefull kunskap från en av världens mest framgångsrika utbildningsmiljöer.

- Min tanke är att det ska bli gynnsamt för alla. För varje spansk instruktör vill jag se tre lokala instruktörer. Det leder ju till att varje svensk jobbar ihop med minst en spanjor och därmed kan de bygga upp sina övningsbanker inför framtiden. Och spelarna upplever hur saker och ting fungerar vid Barcelonas välkända akademi, säger Andersson.

ANNONS

Blir det en engångsgrej eller något återkommande?

- Till att börja med har vi dessa två tillfällen. En camp i juni och en i augusti. Sedan hoppas jag kunna rulla ut konceptet i hela Sverige, men det viktigaste är att säkerställa kvaliteten genom att få hit tillräckligt med personal från Barcelona.

Andersson har ett treårigt förflutet som spelare just i La Liga-bjässen, och kommer själv att vara med varje dag som en extraresurs på lägren. Han pekar på flera skillnader i det svenska sättet kontra det spanska i hur talangutveckling bedrivs. Matchsäsongen är dels flera månader längre för Barcelona och fokus ligger mer på individen än på laget under skolningen.

- Det handlar om att varje instruktör ska kunna komma nära de enskilda spelarna, och det gör man genom att inte ha för stora grupper. Beviset för att spåret är det rätta kunde man ju se i den undersökning som ni på fotbollskanalen lade upp häromdagen. Där fick man ett kvitto på hur många i Barcelona som faktiskt går från de egna leden upp till A-lagsnivå i Spanien och utomlands, säger Patrik Andersson.

ANNONS

Kan det här vara ett sätt för dig själv att inleda en tränarkarriär?

- Alltså, vi har ju tre utbildningssteg i Sverige och jag har redan gått två av dem. Den avancerade delen gjorde jag klart för drygt ett år sedan och det var för att positionera mig i ett läge där jag kan säga ja eller nej om det skulle komma en förfrågan.

Hur då?

- I fall till exempel en allsvensk klubb hör av sig krävs att man går pro-utbildningen utöver bas- och advance-nivåerna. Det skulle jag i så fall kunna göra under uppdragets gång. Om rätt anbud kommer tar jag självklart ställning till det. Men man kan säga att tränaryrket inte är något självändamål för mig. Jag trivs bra som människa med att jobba långsiktigt och med kvalitetssäkring i en verksamhet, vilket jag har chansen till nu.

Publicerad 2012-12-18 kl 17:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto