POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Blatter omvald - här är Fifas skandaldygn

Det som kan bli fotbollens största skandal genom tiderna inleddes i onsdags då sju högt uppsatta fotbollsledare med kopplingar till Fifa greps i Zürich.

Onsdag:

06.00

På begäran av amerikanska myndigheter och FBI grips sju högt uppsatta fotbollsledare av schweizisk polis i Zürich. New York Times skriver att fler än tio personer är misstänkta för olika former av korruption och penningtvätt.

08.00

Uppgifter kommer om att bland annat två vice ordförande i Fifa — Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo — är bland de gripna och att den förre Concacaf-ordföranden Jack Warner är en av de misstänkta.

08.30

Fifa-talesmannen Walter de Gregorio meddelar att ordföranden Sepp Blatter inte är bland de gripna.

09.00

New York Times rapporterar att 14 personer misstänks och vilka de är.

10.30

Schweizisk polis gör en husrannsakan mot Fifas högkvarter i Zürich och beslagtar elektronisk utrustning och dokument. Schweiziska åklagare bekräftar därefter att en utredning inletts tidigare under våren gällande valen av värdländer för fotbolls-VM 2018 (Ryssland) och 2022 (Qatar). Förhör ska hållas med tio medlemmar i Fifas exekutivkommitté som deltog vid omröstningen 2010.

Fallet omfattar misstänkta mutor på över 100 miljoner dollar, kopplade till kommersiella avtal ända från början av 1990-talet, uppger justitiedepartementet i Schweiz.

11.30

Fifas talesman Walter de Gregorio leder förbundets presskonferens. Han säger att razziorna kom överraskande, men att Blatter är lugn eftersom detta är konsekvensen av det som Fifa initierade med sin utredning. Talesmannen vidhåller att fredagens ordförandeval kommer att hållas och att VM ska spelas som planerat i Ryssland 2018 och Qatar 2022.

Samtidigt genomför amerikansk polis en husrannsakan vid Concacafs högkvarter i Miami. Concacaf är fotbollsförbundet för Nordamerika och Centralamerika samt Karibien.

14.30

Nyhetsbyråer rapporterar att fyra personer och två företag erkänner sig skyldiga.

16.30

På en presskonferens i New York säger USA:s justitieminister Loretta Lynch att 14 personer är åtalade i korruptionshärvan som pågått i "mer än två decennier". Lynch nämner särskilt valet av Sydafrika som värd för herr-VM 2010 och ordförandevalet i Fifa 2011 som korrumperade processer.

20.00

Sepp Blatter säger i ett uttalande på Fifas webbplats att de misstänkta som har höga poster i Fifa, 11 av 14, stängs av under utredningen. Blatter poängterar att det var Fifa som bad schweiziska myndigheter att genomföra en utredning av urvalsprocesserna för VM 2018 och 2022 och att Fifa kommer att samarbeta med relevanta myndigheter för att återvinna förtroendet.

23.00

Jack Warner, den förre vice ordföranden i Fifa som är en av de 14 misstänkta, överlämnar sig själv till polisen i Trinidad och Tobago. USA har två månader på sig att formellt begära Warner utlämnad.

Torsdag:

07.00

Under natten och tidigt på morgonen höjs fler röster för att Fifa-ordföranden Blatter inte ska ställa upp till omval för en femte mandatperiod. Visa, en av Fifas storsponsorer, hotar att avsluta samarbetet.

08.00

Sepp Blatter står över som talare vid Fifas medicinska konferens.

11.00

Rysslands president Vladimir Putin riktar skarp kritik mot USA, anser att gripandena är ett försök att blanda sig i rättsprocesser som USA inte har något med att göra. Putin säger vidare att tidpunkten för aktionen valts för att förhindra att Sepp Blatter, som har Rysslands stöd, blir omvald som ordförande för Fifa.

12.00

Sepp Blatter kallar de sex ordförandena i kontinentalförbunden till ett krismöte.

13.30

Afrikanska fotbollsförbundet meddelar att det motsätter sig att ordförandevalet flyttas.

14.30

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, meddelar att det inte tänker bojkotta Fifa-kongressen.

15.00

Uefa-ordföranden Michel Platini avslöjar under en presskonferens att han under lunchmötet med Blatter bett schweizaren att avgå.

17.15

Blatter uttalar sig för första gången sedan skandalen briserade. Han gör det i samband med att Fifa-kongressen i Zürich inleds. Han säger bland annat att det som har hänt saknar motstycke i Fifas historia, och att onsdagens händelser "har kastat en lång skugga över fotbollen". Blatter säger också att han vet att många håller honom som ansvarig, men att han inte kan "övervaka alla hela tiden, och om människor vill göra fel så kommer de att försöka dölja det". Han varnar för att det kommer att bli "några tuffa månader" och att "fler dåliga nyheter" kan komma, men påtalar vikten av att samarbeta med myndigheterna och straffa de skyldiga — allt för att vinna tillbaka det tappade förtroendet.

19.00

FN säger att en granskning av samarbetet med Fifa — där bland annat hälsofrämjande, jämställdhet och barns rättigheter ingår — ska ske.

20.00

Concacaf meddelar att två av de gripna tillfälligt tas ur tjänst: dels förbundets ordförande Jeffrey Webb, som även är vice ordförande i Fifa och ordförande för Kajmanöarnas fotbollsförbund, dels Eduardo Li, ordförande i Costa Ricas fotbollsförbund. Även Concacafs generalsekreterare Enrique Sanz får tjänstledigt.

Fredag:

01.00

Jack Warner lämnar häktet i Trinidad och Tobago i ambulans. Warner, som är en av de 14 misstänkta, uppger att han känner sig utmattad.

10.00

Under Blatters inledningsanförande före ordförandevalet avbryts kongressen av palestinska protester. Palestinas fotbollsförbund har lämnat in en motion om att utesluta Israel ur Fifa. Säkerhetspersonal för bort demonstranterna.

10.30

Blatter upprepar i stora delar det han sade på torsdagen, att "det här handlar om individer, de representerar inte hela organisationen". Blatter fortsätter: "Jag måste få er att förstå att ingen enstaka juridisk instans kan kontrollera de 1,6 miljarder människor som direkt eller indirekt berörs av vår sport."

13.15

I samband med lunchuppehållet rapporterar schweiziska tidningen Handelszeitung samt nyhetsbyråerna AFP och Reuters att kongresshallen i Zürich blivit bombhotad, vilket också en talesperson för Zürichpolisen bekräftar.

Kongressen fortsätter ändå som planerat. Enligt Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke genomsöktes lokalen som en säkerhetsåtgärd i samråd med polisen och därefter kunde kongressen fortsätta.

15.30

I ett anförande meddelar Jibril Rajoub, ordförande i Palestinas fotbollsförbund, att han släpper förslaget om att utesluta Israel från Fifa. Rajoub berättar att flera representanter från andra nationsförbund bett honom att ta tillbaka motionen.

17.00

Ordförandevalet inleds. Efter två timmars röstande och räknande står det klart att det blir en andra valomgång. Det hade krävts två tredjedels majoritet, 140 av de 209 rösterna, för att bli vald direkt. Blatter fick 133, al-Hussein 73, tre var ogiltiga.

Drygt två timmar senare kliver Ali bin al-Hussein upp på podiet och förklarar att han drar sig ur. Det blir ingen andra valomgång och Sepp Blatter är klar för en femte period, 2015-2019, som Fifas ordförande.

Publicerad 2015-05-29 kl 20:05
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto