Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Brasilianska mästarna trillade ur - nu räddas de av en avstängd motståndare: "Omoraliskt"

Foto: AP

Fred, Fluminense

Fjolårsmästarna Fluminense trillade som första regerande mästarlag ur den brasilianska ligan - men nu har de räddats av att Portugesa fråntagits fyra poäng av en sportstribunal i Rio de Janerio.

Inför VM fortsätter den brasilianska fotbollen att skapa rubriker vid sidan av planen. Förra säsongens mästare Fluminense vann sin sista ligamatch för säsongen men det var inte nog för att hänga kvar utan de blev första lag att trilla ur som regerande mästare. Det dök dock upp en livlina för Fluminenses del.

En anmälan gjordes till den brasilianska sporttribunalen efter att Portugesa använt mittfältaren Heverton i sin avslutningsmatch mot Gremio som slutade 0-0. Enligt det brasilianska förbundet hade Heverton inte avtjänat mer än en match av en tvåmatchersavstängning han fått. Heverton kom in som avbytare i Portugesas sista match, ett inhopp som nu ser ut att få allvarliga konsekvenser för Portugesa.

På måndagen beslöt nämligen sporttribunalen i Rio de Janerio att frånta Portugesa fyra poäng på grund av att de använt en avstängd spelare - något som innebär att de hamnar precis under nedflyttningsstrecket och därmed knuffar upp Fluminenese precis ovanför strecket.

Beslutet är kontroversiellt och hundratals fans från flera klubbar protesterade utanför platsen där tribunalen sammanträdde i Rio.

- Detta är absurt. om det var omvänt, skulle de flytta ner Fluminense då? Det är förfärligt att detta händer i landet som ska arrangera VM om bara några månader. Vi kom tolva i ligan och nu får vi ända spela i andradivisionen nästa år. Det är omoraliskt, sade Portugesas president Manuel Da Lupa enligt AP.

Portugesa väntas överklaga tribunalens beslut, något Fluminense inte ger mycket för.

- Reglerna måste följas, så enkelt är det. Beslut kan inte fattas på känslomässiga grunder, bara utifrån fakta, sade klubbens advokat Mario Bittencourt enligt AP.

Det är inte första gången Fluminense undviker nedflyttning efter att resultat ändrats i efterhand. 1996 trillade de ur högstaligan men fick spela kvar efter att oklarheter kring domarbeslut. Året därpå trillade de dock ur igen och rasade sedan rakt ner i tredjedivisionen. Det var dock tillbaka i högstaligan igen 200 efter att ha flyttats upp direkt efter en omo0rganisering av det brasilianska ligasystemet.

Publicerad 2013-12-17 kl 07:57
Annons
Annons
Annons