POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Bronshjältarnas sista match - TV4 och fotbollskanalen sänder direkt

Foto: Scanpix

Det blir en nostalgitripp tillbaka till den tid då Sverige var med i matchen.

Inte i åttondelarnas Fortaleza eller Recife, men väl i Grevieparken på Bjärehalvön där bronslaget från 1994 ånyo ska öppna minnesluckorna på vid gavel.

Det är 20 år sedan som landslaget frälste fotbolls-Sverige och jubileumsintresset är minst sagt stort.

I tv-tablån, i bokhyllan, på nätet och i många tidningar.

Inför matchen på söndag, då 94-laget så ordinarie som möjligt ställs på benen mot ett ihopplockat namnkunnigt motstånd, är entusiasmen så omfattande att matchen flyttats till en större plan.

Över 6 000 har köpt biljett, trots att matchen tv-sänds i sin helhet.

Den ende som av allt att döma lämnar walkover är Elfsborgs manager Klas Ingesson, som kämpar med sin svåra sjukdom och väljer att fokusera på sin rehab på hemmaplan.

Förbundskapten Tommy Svensson garanterar visserligen inte att formen är på högsta topp bland sina spelare, men han lovar att motivationen och glädjen fortfarande är densamma.

Kring dagens svenska landslagsfotboll är yran inte lika sprudlande. Frånvaron av svenskt deltagande i andra VM:et i rad smärtar i blågula hjärtan och flera landslagsspelare håller till i klubbar som går baklänges i seriesystemen.

Jesper Jansson, sportchef i Helsingborg och en av "motståndarna" på söndag, funderar över varför bronsmännens erfarenheter inte bättre tas om hand. Många av dem hade dominerande roller i stora klubbar och har fått kunskaper som det inte går att skaffa sig via genvägar.

- Vi är bra på mycket men dom samlade på sig erfarenheter som jag tror vore viktiga att ta in i svensk fotboll för att kunna bygga upp en ny sådan generation, säger Jesper Jansson.

- Jag tycker absolut att man borde utnyttja deras kunnande mer.

Han är också tveksam till att yngre svenska spelare ofta sticker utomlands så fort möjligheten ges, även om de kanske inte är rustade för det.

- Är du tillräckligt bra så kommer du förr eller senare ut ändå när du är redo för det, men med en helt annan erfarenhet.

- Då kanske du får en roll i ett lag i en bättre liga och det kommer att gynna även landslaget.

Tommy Söderberg coachar 94:ornas motståndarlag, där Johan Mjällby, Christian "Chippen" Wilhelmsson och Stefan Selakovic är några av spelarna.

Jubileumsmatchen spelas 2x35 minuter på en niomannaplan.

Matchen direktsänds i TV4 och på fotbollskanalen.se den 29 juni klockan 14.50. 

Kristin Kaspersen är programledare under sändningen. Kommentatorer är Daniel Kristiansson och expertkommentator är Glenn Hysén.

Publicerad 2014-06-27 kl 12:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå