Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Concha om styrkan i tysk fotboll: "Finns oerhört mycket att lära"

Snabb, effektiv, framgångsrik och underhållande.
Tysk fotboll har det mesta och tysk fotboll dominerar.
- Det finns otroligt mycket att lära, säger Matias Concha.

Världsmästare i somras och i Champions League stormar klubblagen fram. Bayern München och Dortmund är klara för åttondelsfinal, Leverkusen toppar sin grupp och Schalke har en god chans att ta sig vidare. De senaste fem åren har minst ett tyskt lag nått semifinal och 2013 möttes Bayern och Dortmund i finalen.
Tysk fotboll är mitt uppe i ännu en storhetsperiod, en av de starkare.

En hälsosam liga

TT: Varför Matias Concha, färsk svensk mästare i Malmö FF och expert på tysk fotboll i Eurosport?
- En komplex fråga. Det finns många faktorer, men en är att tyskarna stannar i sin egen liga. De behöver inte sticka i väg utan stannar och utvecklas i sina klubbar. Det är en sund liga som inte är sönderköpt av rika oljeshejker. Varje lag tar hand om sin egen ekonomi. Det är en hälsosam liga, inga större skandaler, välfyllda arenor med bra stämning och fotbollen blir bara bättre och bättre.

- Landslaget speglar egentligen ligan. Det är inte många år sedan det enbart bestod av inhemska spelare och det visar vilken styrka ligan har.

Concha spelade fem år (2007—2012) i Bochum.

- Tyskarna ligger i framkant med det mesta. Snabbt spel, kontringsfotboll, väldigt rolig och attraktiv fotboll att titta på. Väldigt rolig att spela också. Tyska lag nöjer sig inte med att göra 1—0 och stänger sedan butiken. Du skulle aldrig se Bayern göra 1—0 och sedan backa hem. Det finns inte, det ska bli 5—0.

- Det som också kännetecknade ligan när jag spelade där var att det inte fanns självklara matcher. Wolfsburg kunde slå Hamburg och Mainz ta poäng av Bayern. Ett tag kunde alla slå alla och det är ett tecken på att ligan är stark. Titta på Werder Bremen, de ligger sist nu. Ett tecken på att de andra lagen blivit starkare.

Bäst i Europa?

TT: För att inte tala om Dortmund, fyra raka segrar och 13—1 i målskillnad i Champions League och näst sist i ligan... Hur förklarar man det?
- Visste jag det skulle jag varit (Jürgen) Klopps assisterande tränare nu (skratt). Kanske att lagen i Bundesliga är bättre än lagen de möter i Champions League? Jag vet inte. Eller så är det så att motståndarna i ligan känner till deras spelsätt så väl att de blir sönderlästa.

TT: Är Bundesliga den bästa ligan i Europa just nu?
- Ser man till helheten, blandar in allt runt omkring med arenor och publik är den bäst. Jag känner spelare som spelat i både Premier League och Bundesliga och de säger att det går inte att jämföra publikmässigt.

Bundesliga har det högsta publiksnittet i Europa. Ett skäl är rimliga biljettpriser.

- De vet att tyskarna konsumerar annat. Lägger de 100 spänn på att komma in så lägger de 200 på "bira". Det flyger engelsmän till Dortmund för att det är billigare än att gå på en match hemma.

TT: Hur skulle MFF klara sig i Bundesliga?
- Svår fråga, men jag tror säkert vi skulle kunna hålla oss kvar. I mitten någonstans, kanske.

Publicerad 2014-11-06 kl 14:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons