Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Damallsvenskan - bäst i världen?

12å

På söndag är det premiär för den nya amerikanska damligan i fotboll.
Samma vecka, men redan på onsdag, drar damallsvenskan i gång i Umeå - utan superstjärnan Marta.
Världens bästa liga?

-Ja, det tycker jag fortfarande att damallsvenskan är, säger Susanne Erlandsson, ordförande i Elitföreningen damfotboll.

ANNONS
Landslagets måldrottning Lotta Schelin flyttade till franska Lyon redan mitt i förra säsongen. Och inför årets damallsvenska - som får konkurrens av den nystartade proffsligan i USA - har flera stjärnor flytt Sverige.
Australiska Lisa de Vanna (AIK), Frida Östberg (Umeå IK) och suveränen Marta är bara några av dem som lockats till ligan.
-De bästa spelarna i världen är här i USA och jag ville inte vara utanför den gruppen, sade Marta själv under en telefonpresskonferens med sitt nya lag Los Angeles Sol på måndagskvällen.

Jämnare utan Marta

Att Umeå tappat sin Marta har inte endast lett till spekulationer om huruvida mästarklubben är kapabla att bära ännu ett guld. Spelarflykten ifrågasätter även hela damallsvenskans uttalade status som "världens bästa liga".
-Mycket har ju kretsat kring om att allsvenskan kommer att tappa mark i och med att Marta försvinner. Men jag tror det blir precis tvärtom, sade Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell på måndagens upptaktsträff i Stockholm.

ANNONS

-Det kommer att bli en jämnare allsvenska, där flera av våra yngre tjejer kan kliva fram.
Inte heller Susanne Erlandsson är orolig över konkurrensen från andra sidan Atlanten. Då WPS (Women's professional soccer) till skillnad från Sverige är en "stängd" liga, där lag inte kan åka ur, tycker hon inte att de båda serierna är jämförbara.

-Sen ska vi inte undervärdera vår egen damallsvenska. Tittar man bara på landslaget, som är rankat fyra i världen, finns de flesta spelarna fortfarande här, säger hon.
-Vi behöver inte luta oss på Lisa de Vanna eller Marta för att damallsvenskan ska vara underhållande.

Tappade publik i fjol

Att damfotbollen i den högsta serien tappade publik i fjol jämfört med 2007 (892 i snitt per match jämfört med 977) är inget hon oroas nämnvärt för. Att siffran skulle gå ner ytterligare på grund av konkurrensen utifrån tror hon inte. Snarare tvärtom.

ANNONS
Jämnare matcher ska ge mer publik till en liga som enligt Erlandsson fortfarande alltså är bäst i världen.

Göteborgstränaren Torbjörn Nilsson och Linköpings nye tränare Magnus Wikman är dock mer skeptiska gällande damallsvenskans status.
-Det är farligt att slå sig på bröstet och säga att vi är världens bästa liga. Lönemässigt är vi ju inte det längre, och då kan vi inte behålla spelarna, säger Nilsson och Wikman fyller i:
-Det finns nästan en övertro i damallsvenskan på att man ska vara bäst. Men nu är det klart att den amerikanskan ligan är den bättre.

TT

Publicerad 2009-03-23 kl 22:46
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto