Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Damallsvenskan kan krympas - superserie aktuell

Anders Mäki, klubbdirektör i Linköping, har analysen klar om svensk damfotboll:
-Vi har blivit omkörda och står kvar på perrongen. Det duger inte.
Lösningen kan bli en "superserie" där allsvenskan krymps.

Mäkis Linköping är regerande mästare när säsongen drar igång den 3 april. Så långt allting gott. Däremot finns det betydligt större problem inom svensk damfotboll. När en rad landslagsspelare, bland annat Linköpings Caroline Seger, lämnat Sverige för spel i USA, har damallsvenskan ett gigantiskt problem, menar Mäki.

-2004-2006 var vi bäst i världen. Nu håller vi på att bli omsprungna men det har blivit accepterat inom fotbollsfamiljen. Man talar om att spelarna "får vara med om ett äventyr i USA" men de möjligheterna ska kunna ges här hemma, säger Mäki och ger exempel:
-Inom herrfotbollen talar man om olika trappsteg där en spelare flyttar först till Danmark, Norge, sedan större ligor och Sverige är längst ned. Vi får inte acceptera att det blir likadant inom damfotbollen.

Vill ha superliga
Mäki är nu en som är drivande i frågan om en superliga. I helgen lämnades flera förslag in som ska granskas av Svenska fotbollförbundet. I korthet går det hetaste av dessa ut på följande:
Högsta serien krymps från tolv till tio lag.Lagen spelar 18 matcher där de sex bästa går till en mästerskapsserie. De fyra andra får ihop med två lag från division 1 norra respektive södra slåss om plats i nästa års allsvenska.-Spelarna ska kunna vara kvar här i Sverige och vara heltidsproffs. Sedan skulle det bli större intresse från media.

Finns det inte en risk att de klubbar som inte går till mästerskapsserien tappar ytterligare?
-Visst finns risker men varje match i den serien kommer att bli jätteviktig i stället som det är nu där ett mittenlag inte kan ha något att spela för och är varken inblandad i topp- eller bottenstriden.

Erlandsson skeptisk
Mäki med flera ska nu föra lobbyverksamhet men bland de inte helt övertygade finns Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson.

-Handbollen har ju gjort liknande och det har blivit väldigt lyckat. Fotbollen har gjort det tidigare och då var det inte lika lyckat. Jag brukar inte stå på barrikaderna och säga "så ska man göra" utan jag låter andra bestämma.
Bland de i förbundet som kommer att titta på förslaget finns Susanne Erlandsson, vice ordförande:

-Frågar du Mäki och yppersta eliten tycker de en sak, frågar du division 1-klubbarna får du inte alls samma svar. Man minskar antalet lag i allsvenskan och division 1 och det betyder elitfotboll på färre orter i Sverige. Alla vill ha ett elitlag nära sig.
-Sedan är det så att de förändringar som Anders föreslår, det påverkar även längre ned i serierna - inte bara damallsvenskan.
Om förslaget går igenom skulle förändringen ske till säsongen 2012.

TT

Publicerad 2010-03-22 kl 17:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons