Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Efter jättekaoset - L-O Mattsson säger upp sig i Sierra Leone: "Måttet är rågat"

Foto: Scanpix

L-O Mattsson förbundskapten i Sierra Leone.

Efter två år av kaos och succé.
På onsdagen sa L-O Mattsson upp sig som förbundskapten för Sierra Leone.
- Måttet var rågat, säger han till fotbollskanalen.se.

L-O Mattsson tog över Sierra Leone för två år sedan och han har fört landet från plats 129 till 63 på Fifa-rankingen. Dessutom var han väldigt nära att föra laget till Afrikanska mästerskapet, men två år i rad var man ett mål ifrån att gå vidare från kvalet.

Men den framgångsrika resan har kantats av problem. Sierra Leones fotbollsförbund har motarbetat sin förbundskapten som flera gånger har funderat på att säga upp sig. Till slut gick det inte att kämpa längre. I dag tog tålamodet slut.

- Nu har jag sagt upp mig. Det går inte att hålla på så som vi har gjort. Jag har varit väldigt nära att avgå flera gånger men jag har stannat för spelarnas skull. Jag tycker att spelarna är helt toppen att ha att göra med, säger han till fotbollskanalen.se.

- Nu kom jag till en punkt där jag kände att... vi mötte Tunisien i helgen i VM-kvalet. Tunisien hade nio matcher att förbereda sig sedan i oktober förra året. Vi hade noll matcher att förbereda oss. Det är inte enkelt. Sedan krånglar man med mig hela tiden. Förbundet plockar bort spelare och lämnar återbud till spelare som jag har tagit ut, i stället tar de ut egna spelare. Då var måttet rågat.

Är det inhemska spelare som blir uttagna då?

- Ja, allt är politik. Man vill tjäna pengar på spelaren och sånt här försiggår i afrikanska länder det har jag ju fått klart för mig men när det kommer så nära inpå mig så tycker man att det är hemskt.

- Under de här två åren har jag varit med om mer än vad jag har varit med om under min livstid. Jag skulle kunna skriva hur många böcker som helst. Det har varit väldigt spännande men nu orkar jag inte hålla på längre. Det är så fruktansvärt slitigt, just den här månaden innan det är match med alla samtal fram och tillbaka och man slits mellan hopp och förtvivlan om vissa spelare kommer eller inte. Nä, fy vad jobbigt det har varit.

Så du vet inte vilka spelare som dyker upp?

- Nej, det kan man säga. Jag hade inte hundraprocentig koll på vilka som var klara. Jag har ju kontakt med vissa spelare på Facebook och mejl men jag tog ju ut 25 spelare och vi hamnade på 16 till slut.

- Det var en spelare som jag hade letat upp i Chelseas reservlag och när han kom till samlingen i Tunis då visade det sig att han hade ett pass som hade gått ut i februari. Då fick vi hålla på med honom innan matchen och fråga om de godkände att han spelade för vi hade ju alla dokument på honom. Men en och en halv timme innan matchen fick hade reda på att han inte fick vara med. Det skulle ju varit hans första match så han var ju helt knäckt i omklädningsrummet. Så en och en halv timme innan matchen visste jag inte alla i truppen och det kändes sådär.

Hur ser du på dina år i Sierra Leone?

- Det är otroliga resultat som vi har gjort trots allt krångel. För folket där betyder fotbollen allt. Med det här laget tror jag att vi har gjort precis så mycket som vi har kunnat göra. Det går inte att ta sig längre om man inte ändrar i förberedelserna och så vidare.

Vad har det här äventyret gett dig som tränare?

- Väldigt, väldigt mycket. Jag har fått en träning i ledarskap som har varit helt enorm. Sedan har det varit internationell toppfotboll i Afrika. Jag har fått en internationell erfarenhet som har varit väldigt nyttig.

Har du något nytt jobb på gång?

- Nej det har jag inte. Jag får se vad som händer. Det hade varit kul att fortsätta utomlands, men vi får se vad som händer.

Kan du ha någon nytta av Sierra Leone-spelarna som är i Premier League nu när du är arbetslös?

- Ja, jag har allt tänkt att åka och besöka Norwich och Bolton och kolla på träningarna och så.

Publicerad 2013-03-27 kl 20:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons