Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Efter Tyresö och ÄFF:s kris - nu skärps kraven på elitlicensen

Foto: Scanpix

Nästa säsong blir det svårare att få elitlicens. Reglerna skärps så att klubbarna tvingas bevisa att deras verksamhet mår bra.
- Vi gör det för att hjälpa föreningarna, säger chefsekonomen Kjell Sahlström.

Den 1 oktober 2013 hörde Tyresö FF, precis som alla andra elitlag i damallsvenskan, superettan och allsvenskan, av sig till svenska fotbollförbundets licensnämnd och meddelade att klubbens verksamhet var välfungerande. I ett kort meddelande förklarade styrelsen att allting var under kontroll inför 2014 och att det inte skulle bli några problem att jobba vidare som vanligt. Ett obligatoriskt besked som krävs för att man ska kunna få sin ansökan om elitlicens beviljad.

Men verkligheten för Tyresö var en helt annan. Bakom den vidlyftiga satsning som bland annat ledde till Champions League-final fanns obetalda löner, underskott på skattekontot, uteblivna planhyror och skulder som växte sig allt större till kommun och myndigheter. Vid midsommar fullbordades krisen och Nacka Tingsrätt klubbade igenom Tyresös konkurs. Något som fick till följd att laget drog sig ur seriesystemet och att hela damallsvenskans tabell ritades om.

Både journalister och supportrar var förbryllade. Hur hade klubben kunnat lova att ekonomin mådde bra – och varför hade fotbollförbundet så lättvindigt godkänt detta uppenbarligen grundlösa påstående?

Förklaringen fanns i regelverket. Utöver krav på bland annat ett positivt eget kapital vid vissa mättillfällen har de framåtblickande kriterierna för elitlicensen varit ganska ospecifika. Det har räckt med ett uttalande från varje enskild klubb om att "det inte saknas förutsättningar att driva verksamheten vidare under nästkommande år".

Nu kan fotbollskanalen.se avslöja att den skrivelsen är på väg att skärpas. När SvFF håller representantskapsmöte om knappt två veckor läggs flera paragrafer till så att klubbarna inte ska kunna komma undan med luddiga besked om sin ekonomi. Från och med nu måste man skriftligen kunna belägga hur ekonomin ser ut, och om det finns några frågetecken får licensnämnden utökade befogenheter att kräva in mer underlag.

Den nya skrivelsen lyder:

"Senast den 1 oktober ska det av styrelsen undertecknade intyg, avseende föreningens ekonomiska förutsättningar att fortsätta driva verksamheten under hela nästkommande år, vara SvFF tillhanda."

"Om minsta tveksamhet finns ska styrelsen i intyget ange detta och de bedömda största ekonomiska risker och deras uppskattade belopp. Utöver de handlingar som föreningar ska lämna in enligt dessa anvisningar, kan
Licensnämnden (och eller Licensieringsadministrationen) alltid begära in kompletterande handlingar."

I regelverket står det också att elitlicens inte ska beviljas om en förening inte kunnat visa att verksamheten går att driva vidare, eller om "stor osäkerhet råder". Dessutom lägger licensnämnden till att man inte ska kunna få elitlicensen om man "inför tidigare elitlicensbeslut uppenbart vilselett Licensnämnden vid undertecknaden av intyg avseende föreningens fortsatta drift." Att försköna sanningen kan alltså bestraffas stenhårt året därpå.

När fotbollskanalen.se talar med SvFF:s chefsekonom Kjell Sahlström förklarar han att ändringarna genomdrivs eftersom flera föreningar, inte bara Tyresö, påstått saker kring sin ekonomi, som sedan inte visat sig stämma.

- Det är bakgrunden. Från och nu ska det inte räcka med att skicka ett intyg. Vi måste vara tydliga med att det blir påföljder om det man lovar sedan inte stämmer överens med verkligheten. Det är därför vi skärper upp reglerna nu, säger Sahlström.

Han poängterar att SvFF inte är ute efter att "sätta dit" klubbar som hamnat i ekonomiska problem. Istället handlar det om att man i god tid vill kunna hjälpa till om en viss förening fått bekymmer.

- Det är väl ganska rimligt att klubbarna visar hur deras ekonomi ser ut? Att de förklarar vilka utmaningar de ser framöver. Då kan vi ha en dialog med dem och, om det behövs, begära att få se mer underlag. Det kan vara till klubbarnas fördel. Istället för att bara anpassa hur man skriver för att få licensen utfärdad lägger man korten på bordet och är ärlig med sin situation. Då finns också mer tid till att lösa eventuell problematik ihop med finansiärer och sponsorer. Vi ser det här som ett bra stöd, säger Sahlström.

Har det varit för lätt att få elitlicensen tidigare?
- Nej, det vill jag inte påstå, men vi har ju kunnat konstatera att intyget åtminstone vid ett tillfälle inte fungerat. Generellt sett är det nog bättre att medge att man har problem och så blir det en utredning inom licensnämnden. Då kan det leda till att man får ordning på läget så småningom. Alternativt får man medge att man inte klarar sig ur knipan och då vet alla parter det i god tid. Då slipper vi tråkigheter med lag som måste dra sig ur sina serier, det är ju precis sådana saker vi vill undvika.

Även Ängelholms FF har genomgått en liknande process som Tyersö, med den skillnaden att skåningarna faktiskt ser ut att överleva och sanera ekonomin. Men frågan är om ÄFF hade fått sin ansökan om elitlicens beviljad om regelverket redan i år varit utformat enligt det nya formatet. I samband med att klubben 1 oktober i år lovade att allt såg bra ut inför 2015 var klubben öppen gentemot medierna om att det fortfarande fanns ett högst reellt konkurshot att avvärja.

– Om jag suttit på andra sidan bordet i licensnämnden hade jag frågat mig: "Vad är det här löftet från Ängelholm värt egentligen?", sade klubbdirektören Paul Myllenberg till HD.se för ett par veckor sedan.

– Jag kan förstå att det uppfattas konstigt. Bättre tajmning för att underteckna ett sådant här dokument har funnits.

Publicerad 2014-11-20 kl 18:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons