Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Eriksson: "Döden för Stockholmsfotbollen"

Foto: Scanpix

Huliganutredaren och förre rikspolischefen, Björn Eriksson, är inte nöjd med förslaget att halvera klubbarnas poliskostnader.

– Detta är troligen döden för Stockholmsfotbollen, säger Eriksson.

Björn Eriksson, vars förslag regeringen slängde i papperskorgen, ville att idrottsaktiebolag skulle slippa poliskostnaderna i likhet med idrottsföreningar i övrigt. Enligt honom klarar inte de berörda klubbarna att stå för hälften av notan.

– Detta är ju troligen döden för Stockholmsfotbollen. För en klubb som AIK gör det här 15 miljoner och om du säger hälften så är det 7,5 miljoner. IFK Göteborg som spelar under exakt samma villkor betalar ingenting, säger Eriksson.

– Det går inte att säga att vissa slumpmässigt utvalda som råkar ha titeln idrottsaktiebolag ska betala hälften och andra som gör exakt samma sak ska betala ingenting.

Ligger det inte något i att klubbar som får betala tar större ansvar för ordningen?

– Man kan ställa sig frågan om de som får det gratis, Göteborg och Malmö och alla de här, behöver de inte bry sig om säkerheten?, säger Eriksson.

Han har också svårt att förstå Svenssons resonemang om att klubbarna inte bör betala mindre än hälften av polisnotan, eftersom det då blir billigare att låta polisen sköta ordningen.

– Det råkar vara så att det är polisen som föreskriver hur många ordningsvakter det ska vara, inte klubbarna, så det är relativt irrelevant.

Eriksson anser istället att det område som polisen kan ta betalt för att bevaka ska begränsas, vilket skulle minska klubbarnas kostnader.

– Jag tycker inte att man ska ha ett stort område där polisen tar betalt. Jag tycker att det ska vara vid biljettkassor och platser där klubbar kan påverka, inte som på Globen, där det är hela Globenområdet, säger Eriksson.

– Jag hoppas att även mitt betänkande skickas ut på remiss, så att det inte blir så att justitiedepartementet selekterar vilka förslag man får yttra sig kring och inte yttra sig kring. Jag har hört vissa illavarslande rykten om det, säger Eriksson.

 

Publicerad 2013-05-07 kl 11:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons