Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EU vill agera mot läggmatcher

Andra ligor och cuper

Flera EU-länder driver på för att EU ska agera och eventuellt lagstifta mot uppgjorda matcher. Men Sverige är skeptiskt, idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) ser det inte som ett stort problem.

- Vi vet att frågan om uppgjorda matcher diskuteras på många håll, men vi har inte sett att det överhuvudtaget är ett problem i Sverige, eller om det är det någonstans alls, säger ministern inför nästa veckas ministermöte i Bryssel, där frågan tas upp.

Sverige ser frågan om läggmatcher, som regeringen inte ser som något stort problem i Sverige eller Europa, som en angelägenhet för i första hand idrotten och spelbolagen.

- Den dag idrottsrörelsen vänder sig till oss och ber oss göra något så ska vi förstås se vad vi kan göra, säger kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

Det är framförallt Polen, EU:s nuvarande ordförandeland, som driver på för att EU ska agera. En del av ivern tros ha att göra med att Polen vill ha något att visa upp inför nästa års EM-spel i fotboll i Polen och Ukraina.

Annons

Men flera andra länder, bland andra Finland, vill också att att EU ska ingripa och eventuellt arbeta för att få fram en internationell konvention mot uppgjorda matcher, för alla sporter. Sådana konventioner finns redan när det gäller kamp mot dopning och läktarvåld. Men Sverige stretar emot alla tankar på en konvention mot fuskmatcher.

- Synen i frågan är splittrad, hävdar Adelsohn-Liljeroth och syftar på läget bland EU-länderna.

Hon säger att regeringen har kontinuerlig kontakt med Fotbollförbundet och UEFA och att Fotbollförbundet inte har sett några behov mot statliga åtgärder på området.

EU-kommissionen arbetar med en studie som ska reda ut hur medlemsländerna arbetar mot uppgjorda matcher och om det behövs att EU stiftar lag på området. Och Europarådet undersöker om en konvention mot uppgjorda matcher vore lämplig.

Annons

Förutom Polen har länder som Finland, Österrike, Frankrike, Italien och flera andra länder gjort klart att de åtminstone vill se mer samarbete mot uppgjorda matcher, också mellan idrotten och spelbolagen. Uefas ordförande Michel Platini sade, på det informella idrottsministermötet i Polen i oktober, att Uefa vill samarbeta mer med EU-länderna. Uefa gör mycket men kan inte tampas med kriminella nätverk, sade han.

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, donerade i maj i år 20 miljoner euro till Interpol, öronmärkta för att upprätta en särskild antikorruptionsenhet i Singapore.

I ett förslag till slutsatser från den kommande veckans ministermöte i Bryssel föreslås medlemsländerna slå fast att uppgjorda matcher vid sidan av dopning är ett av de allvarligaste hoten mot idrotten och att företeelsen skadar synen på idrotten och idrottens självständighet och oförutsägbarhet.

Annons

Eftersom sport är så populärt världen över så är problemet med uppgjorda matcher heller inte begränsat till enskilda EU-länder eller enstaka sporter. Och uppgjorda matcher har ofta kopplingar till illegala vadslagningskarteller och pengatvätt, heter det i förslaget till slutsatser.

TT

Publicerad 2011-11-25 kl 15:10
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto