Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

EXKLUSIVT: Backe hyllar MLS: Bättre än allsvenskan

NEW YORK. Hans Backe nobbade manager-roll i Dif och hamnade i MLS.
Och han försvarar den amerikanska ligan:
- Övertygad om att den är bättre än allsvenskan.

Fotbollskanalen.se träffar Major League Soccers hetaste tränare Hans Backe efter ett träningspass med New York Red Bulls på ett universitet i Montclair en halvtimmes tågresa från Manhattan.
Ingen tvekan om att svensken trivs i solgasset och att vara ute på planen. Hans röst har gjort sig hörd under träningen:

- Jag trivs fantastiskt bra här med både jobbet och livet utanför fotbollen. Vi bor på andra sidan Manhattan med en fantastisk utsikt, säger Backe inne på sitt kontor och undrar om vi vill ha lite Red Bull från den obligatoriska kylen.

Förra hösten nobbade Hans Backes Dif:s förfrågan om en managerroll och hamnade till slut med Sven-Göran Eriksson i Notts County. Efter några kaotiska månader klev han av det jobbet och var fri.
Då ringde Erik Solér, en tidigare norsk agent, som blivit manager i New York Red Bulls och ville ha honom.

- Jag känner honom väl och har värvat många av hans spelare. Det fanns inget att tveka på, jag såg detta som en rolig utmaning, säger Hans Backe som tog med sig Göran Aral.

- Han var min assistent i Djurgården i början av 1980-talet och sedan har vi haft kontakt sedan dess.

Svenskduon kom till ett lag i ruiner som bara vunnit fem av 30 matcher i MLS och som var rejält nerkört. Och där Backes utnämning möttes av skepsis av de få journalister som följer MLS.
När tre matcher återstår av seriespelet 2010 är Red Bulls i topp på sin "conference" och en plötslig outsider till att ta hem slutspelet i MLS. Dessutom vill New Jerseys guvernör spela golf, det är ofta fullt på nya arenan i New Jersey och allt fler hör av sig om biljetter.

- Målet var ett gå till slutspel och det har vi klarat. Vinner vi vår "conference" får vi en eventuell semifinal på hemmaplan och den spelas bara i en match och det kan vara en jäkla fördel jämfört med att få resa långt. Visat sig här att hemmaplan är oerhört viktigt, säger Backe.

- Fast vi har tre matcher kvar och det är frågan hur man lägger upp träningen nu? Om man försöker se till att formtoppa till slutspelet eller ser till att vinna vår conference?

Angenäma problem sett till att laget var helt utdömt under vintern, men där Hans Backe och Göran Aral fick ordning på manskapet redan under våren. Det vill säga långt innan Thierry Henry och Rafa Marquez anslöt under sommaren.

- Nyckeln var att vi hade världsflyt i starten och vann fyra av fem matcher, bland annat slog vi Seattle borta och det var första segern på bortaplan på två år. På två år, fattar du?

Hur många av spelarna från fjolåret var utbytta då?
- Inte många, i början var de flesta kvar från fjolåret. Jag tror att vi spelade med åtta av elva från en snittelva fram till sommaren.

Vad gjorde du och Göran Aral?
- Nyckeln var att vi arbetade stenhårt med organisationen och fick dem att snappa det. Sedan prioriterade vi även fysiken, de var dåligt tränade när vi började efter att knappt ha gjort något på ett par månader. Kanske körde vi väl hårt? Vi hade elva baksidor fram till sommaren, men nu har vi fått ordning på det.

Hans Backe skrev ett tvåårskontrakt och trots succén under året är inget klart om någon förlängning:
- Vi har inte tagit upp det ännu, men det är ingen omöjlighet att vi gör det snart. Hur länge jag vill stanna? Det känns nästan som om jag vill avsluta tränarkarriären här.

Förutom att leda New York Red Bulls till slutspel så har Hans Backe haft fullt upp att planera inför 2011. När vi är på besök är Erik Solér i Salzburg för att träffa ägarna i form av Red Bull och presentera budgeten inför nästa år. Laget ska få extra fysttränare, extra assisterande tränare, en videoanalytiker på heltid och det ska värvas nya spelare.

- Vi vet var vi vill förstärka och hur, men det kan jag inte berätta, säger Backe och ler lite lagom lurigt.

- Nu kan jag verkligen vara med och bygga något och i New York så skriker man alltid efter vinnarlag och det kan vi få till här. Om vi får till de värvningar vi siktar på så blir vi rejält svårtuggade, säger Backe och menar att Henry och Marquez kommer först upp i sin fulla potential 2011 då de fått en försäsong.

Vad har varit svårast?
- Dels är det reglerna kring lönetak och hur ligan fördelar pengar och allt kring det. Inte riktigt förstått allt det än. Sedan är det resorna som är tuffa, som till exempel inför en match i LA är det tre timmars tidskillnad och fem timmars flygning. Det sliter på spelarna.

Hur skulle du beskriva spelet i ligan?
- Det ligger på en bra teknisk nivå och där en del lag också är mycket fysiska. Matcherna är sevärda och händelserika. Jag hade sett en hel del när jag var assisterande i Mexiko och visste att det var bra kvalitet på spelet och fysiskt tuff. Jänkarna är fantastiska på att ta fram atleter.

Hur står sig MLS mot allsvenskan?
- Jag är övertygad om att MLS är bättre än allsvenskan. Många av de här lagen i MLS hade kunnat gå in i holländska ligan och lägga sig bakom de stora lagen där.

När fotbollskanalen.se är på träningen är det ett tv-team på plats och inget annat. Intresset är svagt i New York och i resten av USA.

- Det skrivs inte många rader jämfört med tolv sidor baseboll så är det väl noll. Samtidigt har ligan ett bättre publiksnitt än både basket och hockey och jag har sagt till dem att marknadsföra det, säger Backe som dock inte klagar över att kunna jobba i lite stillhet.

- Nej, så är det ju, säger han och skrattar innan han kliver in i den svarta BMW:n och far hemåt.

Publicerad 2010-10-05 kl 15:08
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons