Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER
10å

FCK: "Svenskarna har gjort oss mer seriösa"

FC Köpenhamn är Skandinaviens rikaste fotbollsklubb. Målet är att etablera sig i Europa. Med hjälp av allsvenska spelare är man på god väg.
-Svenskarna har gjort oss mer seriösa, säger sportchefen Carsten V Jensen.

Förmiddagens träning på anläggningen i Fredriksberg i södra Köpenhamn är i gång. Tränaren Ståle Solbakken (från norska Ham-Kam 2006) begär lite högre tempo i vissa övningar. Vid sidan om den perfekta gräsmattan står sportchefen Carsten Jensen, 45, och ser nöjd ut.
2-1 borta mot FC Moskva i Uefacupen för två veckor sedan var ett önskeresultat. På torsdag är det retur i Parken.
-Vi har en väldigt fin grupp att arbeta med. Vi bygger på sikt och spelare som Tobias Linderoth och Marcus Allbäck har lämnat starka avtryck. Vilka personligheter de är, säger Jensen.
För tillfället spelar försvararna Oscar Wendt, Mikael Antonsson och Peter Larsson i FCK.
-Vi gillar svenskar, de är mer seriösa. När danskar tränar så kan det bli lite slött, det blir det aldrig med svenskar. Då är det full fart, se bara på Antonsson, vilken fin inställning han har, säger Jensen och pekar.

Beundrar Nanne

Där finns också några brasilianare som utbildats i allsvenskan. Den senaste är Cesar Santin från Kalmar.
-Santin har börjat starkt. Han är smart och med dom benen och den balansen är han inte lätt att ta bollen ifrån. Jag beundrar Nanne Bergstrand, vilket bra jobb han gör. Vi följer allsvenskan väldigt noga som du förstår och i Kalmar ser man hur spelarna utvecklas. Han gör ett stort tränarjobb, säger Jensen.
Tränarna Roy Hodgson (2000-01), och sedan Hasse Backe (2001-05), har satt sin prägel på klubben, anser Jensen.
-Roy rensade upp lite och fick klubben att vakna till, att bli mer professionell. Hasse fortsatte arbetet men hade en mjukare ledarstil som gick hem här. Ståle har haft båda som tränare och det ser vi som en fördel. Han fortsätter lite av deras arbete.

Miljardföretag

Jensen och Solbakken har de bästa förutsättningar i sitt jobb. FCK omsätter cirka en miljard kronor per år. Nästan tio gånger mer än svenska toppklubbar.
Klubben äger fotbollsarenan Parken (42 000). Köpenhamns stad sålde den billigt för drygt tio år sedan och "Parken Sport och Entertainment" har förvandlat den till en guldgruva. Dessutom äger FCK ett hundratal gym runt om i Danmark. I februari i fjol hade man högst börsvärde av alla fotbollsklubbar i Europa med 4,8 miljarder kronor.
-Vi betalar de högsta lönerna och försöker skapa en bra förutsättning för varje spelare att lyckas. Och med den ekonomi vi har är det inget snack om att vi ska vara en klubb som ska vinna superligan och som ska lyckas ute i Europa.

Allsvenskan svag

Carsten Jensen om svensk fotboll:
-Klubbfotbollen tappar och allsvenskan är den svagaste ekonomisk. Danmark är förbi och Norge är på väg att gå om.
...om Royal League:
-Vi behöver fler och tuffare matcher för att utvecklas. Vi är öppna för alla förslag och jag hoppas att det kommer något inom kort.
...om att ligga fyra poäng efter Odense i ligan?
-Det är långt kvar och jag tror på oss. Vi har ett mycket bra "hold" på gång.

TT

Publicerad 2008-10-01 kl 15:21
Annons
Annons
Annons