Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Alex Greenwood gjorde en Kevin De Bruyne..."

Andra ligor och cuper

Manchester Citys mittback Alex Greenwood gjorde som Kevin De Bruyne innan hon förlängde sitt kontrakt - hon anlitade fotbollsanalysföretaget Analytics FC för att påvisa sin betydelse för laget.
Det är en av Mia Erikssons fem spaningar från veckan som gått.  

Foto: Bildbyrån

Alex Greenwood gjorde en Kevin De Bruyne
När Chelseakaptenen Magdalena Eriksson skadade sig i december 2021 i en Champions Leaguematch, borta mot Vfl Wolfsburg och blev borta i tre månader fick Emma Hayes ändra om i sin startelva, både i formation och i sättet att spela. Anledningen var just att Erikssons roll och kvaliteter i den trebackslinje som man hade då, var viktig för hur de regerande mästarna byggde upp sitt spel från backlinjen. Jag var själv ganska nyfiken på vad man förlorade på att Eriksson var skadad så med hjälp av den svenska fotbollsanalysplattformen, PlaymakerAI, bad jag deras analytiker Jesper Haglöf, att plocka fram lite data på mätvärdet xT (Expected Threat) som är en sannolikhetsmodell för fotboll som bygger på hur mycket mer sannolikt lagets bollinnehav kommer sluta upp i ett mål när bollen flyttas på planen från punkt A till B.xT värderar korrekta passningar, drivningar samt dribblingar av bollen. Utifrån detta kan man värdera vilka spelare som bidrar mest till att göra lagets bollinnehav mer sannolikt att sluta upp i ett mål. Med andra ord, vilka spelare bidrar till göra sitt lags bollinnehav “farligare” för motståndaren med sina aktioner

Annons

När Eriksson inte var tillgänglig tog Hayes beslutet att spela en fyrbackslinje och svenska Jonna Andersson (nu i Hammarby IF) tog plats som vänsterback. Data visade att Andersson “tog över” mycket av Erikssons ansvar men också att de andra spelarnas xT-värde i genomsnitt sjönk utan den svenske kaptenen.

Data kan ibland påvisa ett värde som inte alltid blir helt självklart om man bara tittar på videoklipp eller hela matcher och det värdet kanske inte ens klubben och coacherna själva är helt medvetna om.

Det utnyttjade Manchester Citys mittfältstjärna i herrlaget, Kevin De Bruyne, när han skulle förhandla ett nytt kontrakt med klubben då han anlitade Analytics FC som fick uppdraget att ta fram en rapport på just hans “värde” för laget och vad han faktiskt tillför och vad de gick miste om när han inte spelade.

Annons

När Alex Greenwood, Filippa Angeldahls lagkamrat, och mittback i det engelska landslaget, skulle omförhandla sitt kontrakt med City, gjorde hon som sin kollega De Bruyne. Greenwood anlitade också Analytics FC för att göra det kristallklart för sin tränare och för klubben hur mycket hon var värd. The Athletic rapporterade att Greenwood tillsammans med sin agentur, Rept Sports, använde prestationsdata (på planen) och marknadsdata (utanför planen) för att påvisa sitt eget värde som fotbollsspelare men också sitt värde för den övergripande tillväxten av damfotboll.

När konkurrensen om speltid blir allt hårdare i klubbarna och dessa också slåss om att signa de absolut bästa spelarna, kan data tillsammans med prestationsbaserad analys och marknadsvärdet av spelarnas varumärken spela en stor roll i förhandling med klubbar. Många topplag inom damfotbollen får kritik för att de samlar på spelare som håller världsklass men eftersom alla inte kan spela hela tiden är det många som får sitta på bänken. Kan det som Alex Greenwood och Kevin De Bruyne gjorde vara en del av framtidens förhandlingstekniker med klubbar för att säkra fler matchminuter?

Annons

Wales fotbollförbund tar steg framåt i jämställdhetsarbetet
En kortare spaning den här veckan, men ack så viktig, är att det walesiska fotbollsförbundet nu meddelar att man tar ett stort det i arbetet med jämställdhet och följa i flera andras fotspår - man kommer att betala ut lika ersättning i båda sina seniorlandslag, herr och dam.

Wales blir nu ett i raden av många förbund som har fattat samma beslut. Förhoppningsvis inspirerar de, tillsammans med de förbund som redan har tagit det här steget, andra och fler till att fatta samma beslut.

Därför lämnade Gabrielle Carle damallsvenskan och Kristianstads DFF
I en krönika för kanadensiska RDS Sport, förklarar mittbacken Gabrielle Carle varför hon valde att lämna Sverige och damallsvenskan efter bara en säsong och skriva på för Washington Spirit i den amerikanska ligan.

Annons

Hon skriver att hon hade ett fantastiskt första år som fotbollsproffs i Sverige med Kristianstad i damallsvenskan och att förlänga kontraktet med dem var verkligen ett seriöst alternativ som hon funderade på. I slutändan valde hon ändå att kliva ur sin trygghetszon och skriva på för the Spirits i NWSL för att hon tror att hon kan utvecklas ännu mer som fotbollsspelare där. det finns dock en liten del i Carles krönika som säger mer - den om resurser i svenska lag om man jämför med laget som hon nu ska till i Washington.

“I Sverige lindade jag mina fotleder på egen hand inför varje träning, och mitt isbad efter matcherna var i havet. Jag skyller inte alls på den svenska ligan för bristen på resurser, vilket inte är en fråga om slarv utan snarare brist på medel. Något som den amerikanska ligan inte är utan. Professionell sport är mångdimensionell, den utvecklas genom flera saker. Som professionella atleter är vi experter på vår sport, våra färdigheter, men utan hjälp av fysiska tränare, fysioterapeuter, mentala tränare (för att nämna några), som själva är experter på sina respektive områden, skulle det vara omöjligt för oss att nå vår full potential. Med Washington Spirit vet jag att jag kommer att få tillgång till allt detta.” skriver hon.

Annons

Samtidigt som damallsvenskan konkurrerar i en allt tuffare värld om att få spelare att komma hit till Sverige och stanna ett tag, så har EFD och Spelarföreningen ännu inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal…

Women’s Super League och kylan
Går inte att inte nämna helgens haveri i den engelska ligan. “Frozen pitches” eller “waterlogged pitches” är två mycket använda ord i klubbarnas kommunikation inför matcher den här tiden på året i England och i helgen som var så var det, det förstnämnda som gjorde att tre av matcherna i det som kallas världens bästa liga av många som fick ställas in. Två av matcherna ställdes in långt innan avspark men ligamästarna Chelsea som skulle ta emot Liverpool hemma på Kingsmeadow fick testa på konståkning i hela sex minuter innan domaren tog sitt förnuft till fånga och blåste av matchen innan någon hann skada sig allvarligt.

Annons

Många diskussioner efteråt handlade om att klubbarna i ligan behöver ha anläggningar på sina hemmaarenor som kan hetta upp planerna när det är kallt, Manchester United har den möjligheten på Leigh Sports Village till exempel, andra rasade över det faktum att fans reser långt på matchdagar och förtjänar bättre än att få reda på att matcherna ställs in tätt inpå avsparkstid eller som här, mellan Chelsea och Liverpool, när matchen redan var igång och andra menade att det här är inte acceptabelt för en liga på den absoluta högsta nivån i Europa. Dessutom så stod Stamford Bridge tom den här helgen och vinter blir det ju liksom alltid, oavsett vad vi tycker om kyla och regn.

Det mest intressanta ur min egen synvinkel var dock kommunikationen inför, kring och efter spektaklet. Emma Hayes, Chelseas tränare, sa till BBC när matchen hade blåsts av att domaren redan på morgonen 09.30 hade meddelat att Kingsmeadow inte var i spelbart skick.

Annons

Senare på eftermiddagen, kl 16.00 brittisk tid gick det engelska fotbollsförbundet ut med ett meddelande där man sade emot det. Man inledde det hela med att förklara att man arbetade hårt tillsammans med matchdomare och klubbar för att se till att matcherna ska kunnas spelas på ett så säkert sätt det går och att dagens matchdomare, gällande just Chelsea v Liverpool, hade bedömt att Kingsmeadow skulle vara i spelbart skick under förmiddagen. Fler än jag själv måste ha varit förvirrad över den motsägelsefulla kommunikationen som gick ut från engelsk media, förbundet/ligan och det som Hayes sa till BBC i direktsändning. Men som vi alla har lärt oss vid det här laget så är det tydligen jättesvårt i fotbollens värld att vara ärlig i sin kommunikation och att inte alltid behöva ta ansvar själv…

Fortsättning lär följa för än är ju inte vintern över.

Annons

Pengar och damfotboll - vilka tjänade mest 2022?
Det här med pengar, intäkter kanske framförallt, är ju något som många är intresserade av när det kommer till damfotboll. För första gången rapporterade årets Deloittes Football Money League-rapport också om intäkter från damlagen bland Money League-klubbarna.Spännande! 11 av de första 20 redovisade klubbarna på herrsidan återfinns i engelska Premier League där Manchester City toppar.

På damsidan ser det inte riktigt ut så även om det är lätt att tro det. Här är det FC Barcelona som ligger först med intäkter för 2022 redovisade 7,7 miljoner EURO. det är ett litet hopp ner till tvåan, Manchester United (6 miljoner) och Manchester City (5.1 miljoner). de regerande mästarna Chelsea redovisar 1.8 miljoner och andra ligavinnare som Lyon i Frankrike och Wolfsburg i Tyskland finns inte med på top 10. Inte heller Juventus som har vunnit scudetton flera år i Italien på damsidan.

Annons

Att varumärken spelar en stor roll här är ju inget snack om saken, men rent fotbollsmässigt så känns det som att Barcelona matchar även sina intäkter efter utsålda Champions Leaguematcher på Camp Nou. Återigen, det var första gången som Deloitte redovisade intäkter på damsidan och något säger mig att flera av klubbarna som syns i listan kommer att ha ökat sina intäkter ännu mer efter 2023.

Heja damfotbollen och heja damidrott!

Publicerad 2023-01-25 kl 15:04

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto