Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Fifa: Agenterna får 28 procent av transfersummorna

Foto: Scanpix

Förra året ska 28 procent av fotbollsvärldens övergångssummor ha hamnat i agenternas fickor. Nu vill Fifa ändra spelarmarknaden – så att klubbarna sköter handeln själva.

På tisdagen släppte det internationella fotbollförbundet Fifa sin sammanställning över alla transfers från 2012. Totalt sett genomfördes 11 555 transnationella klubbyten, vilket var en minskning med en procent jämfört med 2011.

Exakt hur mycket pengar som bytte ägare redovisas inte i rapporten, men sett till att stjärnor som Eden Hazard, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Robin van Persie och Hulk alla såldes dyrt lär det röra sig om ansenliga summor. Enligt Uefa brukar omsättningen för övergångar ligga kring 25 miljarder kronor årligen.

Klart är i alla fall, enligt rapporten, att 28 procent av omsättningens värde kom agenter till godo. Det gillar inte Fifa, och nu skriver nyhetsbyrån AP att man vill ändra grundstrukturerna för branschen.

Istället för att förhandla genom mellanhänder hoppas man kunna inrätta ett system där klubbarna via ett slags databas själva erbjuds möjlighet att knyta kontakter med varandra för att höra sig för om priser och tillgänglighet för olika spelare.

Tjänsten kallas "Global Player Exchange" och ska gå att prenumerera på för intresserade klubbar. Hur den skulle kunna implementeras framgår inte, och inte heller hur spelarnas rättssäkerhet skulle kunna upprätthållas om deras företrädare fick en mindre roll.

- Det här kan ändra hela transfermarknaden i grunden, säger dock Fifas Jacques Anouma i en kommentar till CNN.

Fifas exekutivkommitté diskuterar även nya regler som ska förhindra agenter och andra tredjepartsintressenter att köpa delar av en spelares försäljningsrättigheter. Det förslaget ska beredas de kommande månaderna och kan komma att klubbas igenom i mars.

När det gäller trender på spelarmarknaden var övergångar mellan Brasilien och Portugal vanligast under 2012. Brasilianska spelare fortsätter att vara mest förekommande i handeln totalt sett.

Publicerad 2013-01-08 kl 19:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons