Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Fifa släpper rapport: "Qatar och Ryssland får behålla VM"

Foto: Scanpix

På torsdagen släpper Fifa sin efterlängtade utredning kring VM-slutspelen i Ryssland och Qatar. Enligt the Guardian fråntas inget av länderna arrangörskapet.

Frågan om hur det egentligen gick till när Ryssland tilldelades VM 2018 och Qatar slutspelet fyra år senare har debatterats friskt de senaste åren. Efter en rad anklagelser om korruption och oegentligheter i urvalsprocessen valde Fifa att tillsätta en etisk kommitté där juristen Michael Garcia fick i uppgift att gå till botten med saken.

På torsdagsförmiddagen släpps Garcias slutliga granskning, men redan på onsdagskvällen skriver tidningen the Guardian att dess offentliggörande lär få begränsade följder.

Visserligen, uppger the Guardian, får ett flertal personer som inte längre är aktiva inom Fifa – bland andra Jack Warner, Mohamed Bin Hammam och Reynald Temari - svidande kritik i rapporten, men det ska inte finnas några bevis som binder Qatar till att ha "köpt" mästerskapet.

Ingen "smoking gun" som länkar samman misskrediterade delegater med faktiska fel som begåtts.
The Guardian skriver också att Ryssland får kritik i rapporten för att inte ha samarbetat i tillräckligt stor utsträckning med Michael Garcia, vilket försvårat undersökningen. Landets fotbollförbund har inte kunnat eller velat presentera den e-postkorrespondens Garcia efterfrågat, och det förklarar Ryssland med att man "bytt datorsystem" och därför rensat ur alla gamla arkiv.

Källor till the Guardian uppger samtidigt att det upptäckts vissa brister kring hur såväl England som Holland-Belgien, Spanien-Portugal och USA hanterade sina ansökningar till de aktuella mästerskapen. Något som förmodas minska sannolikheten att just Qatar och Ryssland skulle straffas ytterligare.

Michael Garcia arbetade med rapporten i 18 månader, men kritiker har redan på förhand sagt att resultaten lär bli knapphändiga eftersom Fifa inte har makt att kunna kräva in kvitton, e-post eller ta del av gamla telefoninspelningar. När ett flertal tidigare makthavare dessutom nekat till att hjälpa Garcia har utsikterna för att hitta eventuella bevis för mutor eller annat minskat ännu mer.

Sedan tidigare är det dock känt att flera länder använt gåvor för att beveka delegater att rösta på just deras alternativ till VM-värdskapet. Bland annat Australiens, vars ansökan exempelvis landets skattebetalare drygt 400 miljoner kronor, men som ändå bara resulterade i en enda röst när Fifa höll kongress. England fick två röster, men lär kritiseras i rapporten bland annat för de dyra handväskor som ska ha skänkts till medlemmarna i Fifas exekutivkommittés fruar.

Michael Garcia har trots sina sparsmakade befogenheter velat göra utredningen så grundligt som möjligt, och som ett led i det har han besökt de olika länderna som finns med i rapporten för att samla upplysningar på plats. I Ryssland blev han dock inte insläppt eftersom landet valde att markera som ett slags svar på EU:s och USA:s sanktioner i samband med Ukrainakrisen.

På torsdagen väntas Fifa bara publicera ett sammandrag av Garcias omfattande undersökning, trots att många kritiker krävt att hela materialet ska offentliggöras. Det är också oklart i vilken omsträckning Fifa väljer att öppet redovisa namnen på de personer som nämns i undersökningen.

Publicerad 2014-11-12 kl 21:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons