POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Figo till attack - hoppar av Fifa-valet: "Fotbollen ska vara fri"

Först hoppade Michael van Praag av som kandidat inför valet av ny Fifa-ordförande. Sedan gjorde Luis Figo samma sak - och portugisen höll inte igen med kritiken mot Fifa när han gjorde det.

 

Den förre detta stjärnspelaren Luis Figo meddelade sitt beslut att inte kandidera till ordförandeposten i Internationella fotbollsförbundet i ett långt uttalande som osade av tung kritik.

Enligt Figo handlar processen inför ordförandevalet om att ge "absolut makt till en enda man", underförstått den sittande ordföranden Sepp Blatter.

"Jag har blivit vittne till flera händelser, över hela världen, som borde få alla som vill att fotbollen ska vara fri, ren och demokratisk att skämmas", skriver Figo till nyhetsbyrån AP.

"Jag har med egna ögon sett förbundsordföranden som en dag jämför Fifa-ledare med djävulen, sedan går det upp på scenen och jämför samma människor med Jesus Kristus. Ingen har berättat det här för mig. Jag såg det med mina egna ögon".

Avsaknad av debatt

Figo skriver också att det inte har förekommit en enda offentlig debatt om de olika kandidaternas idéer.

"Tycker någon att det är normalt att ett val till en av de mest relevanta organisationerna på planeten ha fortgå utan en offentlig debatt? Tycker någon att det är normalt att en av kandidaterna inte ens bryr sig om att presentera ett valmanifest att välja den 29 maj?".

I uttalandet skriver Luis Figo att han har fattat beslutet efter att ha diskuterat frågan med två andra kandidater i processen. Prins Ali bin al-Hussein från Jordanien är nu den enda motkandidaten som återstår mot Sepp Blatter, eftersom Michael van Praag valde att dra tillbaka sin kandidatur bara timmar före Figo.

Hade svenskt stöd

Nederländaren van Praag hade stöd från bland annat Sverige, och efter beskedet beklagades avhoppet av Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

- Vi vill se en förändring. Det är tråkigt att van Praag drar sig ur. Han var enligt min bedömning den starkaste motkandidaten, med en gedigen erfarenhet av klubbarbete i Ajax, och under många år företrädare för holländska fotbollsförbundet men också med uppdrag både i Fifa och Uefa, sade Nilsson till TT.

- Å andra sidan kanske förutsättningarna är större att få till en förändring i Fifa om det är färre motkandidater.

 

Publicerad 2015-05-21 kl 18:57
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto