Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Förbundet redovisade miljonvinst - men ekonomin blöder: "Resultatet efter skatt är minus 113 miljoner"

Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson och Erik Hamrén.

Svenska fotbollförbundet redovisade en vinst på 16 miljoner kronor. Men bakom plussiffrorna döljer sig något illavarslande: Växande skulder och en blödande kassa.

- Resultatet efter skatt är minus 113 miljoner kronor, säger universitetslektorn Håkan Thorsell till Ekot.

Det var i förra veckan som SvFF lade fram sin årsredovisning för 2013. Där tycktes man skingra de flesta farhågorna kring sitt ekonomiska läge och i sista raden av resultaträkningen kunde man utläsa en vinst på 16 miljoner kronor. Men nu uppger Sveriges Radio att beskrivningen går att ifrågasätta.

Enligt SR har förbundet valt att inte ta upp sina förluster avseende den nya nationalarenan i Solna, trots att man räknat med intäkterna för landskamper som spelats just på Friends under 2013. Dessutom ska SvFF ha kvittat förluster och intäkter från olika år mot varandra.

– Jag kan tycka att förbundets beskrivning är lite förvånande om man jämför med årsredovisningen, för tittar man på resultatet efter skatt är det minus 113 miljoner och det inkluderar förstås även förlusten av ägandet i Friends. Det är en mer relevant beskrivning av hur fotbollförbundets förmögenhet har förändrats, säger Håkan Thorsell som är universitetslektor på Handelshögskolan i Stockholm till Ekot.

Han påpekar att förbundets egna kapital minskade med en tredjedel under 2013 och att skulderna parallellt med det har ökat. Sammanlagt har SvFF haft förluster på 220 miljoner kronor för sitt ägande i Friends Arena, och under de närmaste åren ser underskotten ut att fortsätta. Det faktum att Folksam klivit in och köpt en del av nationalarenan spär enligt Thorsell på intrycket att SvFF mår dåligt ekonomiskt.

– Det tyder på att de behöver pengar. Tittar man på upplägget så förefaller det som om man egentligen har lånat pengarna av Folksam med arenan som säkerhet, säger Thorsell.

SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson hävdar dock att beskrivningen inte stämmer. Han poängterar att årsredovisningen som gått ut till alla medlemmar är fullödig och hävdar att beskrivningen om en vinst är korrekt.

– I Svenska fotbollförbundets räkenskaper är det ett plusresultat på 16 miljoner kronor som dessutom är 16 miljoner kronor bättre än budget, säger Nilsson.

Publicerad 2014-03-10 kl 09:04
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons