Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Förre PL-stjärnan: "Kan jag hindra en ung kille eller tjej från att ta första silen är jag nöjd"

Han var landslagsman och tjänade miljoner i Premier League. Samtidigt fastnade Claus Lundekvam i ett tungt drogmissbruk. Nu släpper den norske legendaren en självbiografi och berättar öppenhjärtigt sin historia.

- Om jag hindrar en enda ung pojke eller flicka från att ta den första silen har jag lyckats, säger Lundekvam.

Ända från 1996 fram till 2008 var norrmannen mer eller mindre en institution i den engelska ligafotbollen med sitt Southampton. Få skandinaver har varit lika etablerade i Premier League, och vid sidan av sin framfart där lyckades Claus Lundekvam även behålla sin plats i landslaget under en låg tidsperiod.

Men bakom fasaden som elitidrottsman levde han ett helt annat, parallellt liv, bestående av ett allt gravare missbruk av alkohol och droger.

- Kokain, sprit och tabletter, det var min grej, säger Lundekvam i en lång intervju med Bergens Tidende.

Några år efter att han avslutade sin karriär, med Brann som sista proffsklubb, väljer 41-åringen att träda fram och berätta sin historia. Genom en ny självbiografi som släpps till våren skildrar han hur en jobbig uppväxt byttes mot stora yrkesmässiga framgångar, tack vare fotbollen, men hur berömmelsens baksida i form av ett tilltagande och alltmer urspårat festande till sist höll på att kosta honom livet.

- Man kan säga att boken har fyra delar. Först skriver jag om barndomen och därefter om min långa karriär som fotbollsspelare. Den tredje delen handlar om att vara drogberoende och det helvete man går igenom. Sista punkten blir vägen tillbaka till livet. Jag hoppas och tror att mina upplevelser kan vara till lärdom för en del där ute, säger Lundekvam till BT.no.

Nu har han varit nykter och drogfri i 14 månader, men konstaterar att han får leva med och kämpa mot sin beroendesjukdom under resten av livet. Att han väljer att berätta om den offentligt beror på att Lundekvam gärna vill hjälpa andra som riskerar att fara illa.

- Jag vill peka på farorna och varningssignalerna. Rus kan vara en språngbräda mot döden, så var det nästan för mig. Kan jag hindra en ung kille eller tjej från att ta den första silen eller linan, då är jag nöjd.

Publicerad 2014-12-16 kl 07:56
Annons
Annons
Annons