Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollens mäktigaste håller toppmöte i Sverige: "Stora drakar med enormt inflytande"

Andra ligor och cuper

Europas storklubbar kommer till Sverige. De ska hålla möta för att påverka regler som styr sporten internationellt.
- Alla drakarna finns på plats, säger svenske representanten Paul Myllenberg.

Några av klubbarna och ordföranden Karl-Heinz Rumenigge.

I slutet av mars samlas några av Europas tyngsta fotbollsledare i Stockholm för två dagars möte på lyxiga Grand Hotel. Sammanslutningen ECA (European Club Association) skulle närmast kunna beskrivas som en lobbyorganisation för fotbolls-Europas mäktigaste klubbar.

ECA har funnits i ungefär tio år och etablerades som en ersättare till den numera nedlagda G14-satsningen. Den grupp som under några på 2000-talet utmanade Uefa och hotade att bryta sig loss och starta en egen kontinental superliga bestående av Premier League, La Liga, Serie A och Bundesligas rikaste och största aktörer.

ECA vänder sig till de högst rankade klubbarna i varje land och vilken status den inhemska ligan har avgör hur många representanter länderna får skicka. Allsvenskan har två ordinarie platser i ECA och just nu upptas dessa av Elfsborg och Helsingborg. Men även Djurgården, Malmö FF och IFK Göteborg finns med som medlemmar, eftersom dessa föreningar kvalificerat sig antingen genom framgångsrikt Europaspel tidigare eller, som Blåvitt, genom att rentav ha vunnit en av Europacuperna (Uefacupen 1982 och -87).

Annons

Tittar man på nationer som England, Spanien, Italien och Tyskland har de fem fasta ECA-säten vardera, och just nu är det FC Bayerns Karl-Heinz Rumenigge som svingar ordförandeklubban för organisationen. Totalt sett rymmer ECA ungefär 200 deltagare, som varje år träffas på ett toppmöte för att diskutera viktiga frågor inom fotbollen. Förhoppningen är att komma överens för att sedan kunna tala med en gemensam röst gentemot exempelvis EU, Uefa och Fifa. Under 2015 blir mötet extra intressant ur ett svenskt perspektiv, eftersom det hålls i Stockholm. På Grand Hotell i månadsskiftet mellan mars och april.

- Jag skulle vilja hävda att ECA är Europas mest inflytelserika fotbollsorganisation, vid sidan av Uefa. Genom åren har de vunnit genomslag för hjärtefrågor som till exempel att nationsförbunden ska ersätta de klubbar vars spelare används vid internationella mästerskap. Det var därför AIK fick pengar när Celso Borges var med vid VM senast. ECA lyckades förmå Fifa att gå med på det kravet, och det är klart att orden får tyngd när de kommer från några av världens största klubbar, säger Paul Myllenberg till fotbollskanalen.se.

Annons

Han är – ihop med Djurgårdens Alf Johansson - en av de personer som från svensk sida funnits med längst inom ECA, i egenskap av företrädare för Helsingborg. Nu har Myllenberg lämnat över ansvaret eftersom han själv börjat jobba inom Ängelholm, men efter ett decenniums erfarenhet känner han till ECA väl.

- Grundstrukturen är sådan att det finns fem olika arbetsgrupper med sina egna ansvarsområden. Det handlar om tävlingsfrågor, ekonomiska frågor, sociala relationer gentemot EU och andra, marknadsfrågor och ungdomsfrågor. Ämnena som avhandlas kan vara alltifrån synen på unga spelare som byter klubb och vilka regler som ska gälla där, till att sätta press på Fifa när det gäller försäkringar för spelare som blir skadade vid landslagsuppdrag, säger Myllenberg.

När ECA möts i Stockholm kommer mycket av diskussionen att kretsa kring det dekret som Fifa nyligen skickade ut angående så kallat "third party ownership", alltså förbudet för riskkapitalbolag och andra att bli delägare i klubbarnas spelartrupper. Det finns ett starkt motstånd mot den nya regeln och bland annat Spanien och Portugals fotbollförbund har redan vänt sig till en internationell domstol för att pröva huruvida den är förenlig med EU-rätten.

Annons

- Det är den sortens frågor som brukar komma upp på ECA-mötena och som även kommer att avhandlas i Stockholm.

Men vilken möjlighet har ECA att påverka kring det?
- Den är mycket större än om en enskild ligaförening eller en spelarförening agerar på egen hand. Här sitter ju "Big Five" från de allra största ligorna. Vi pratar om klubbar som Chelsea, Bayern, PSG, Manchester United, Barcelona, you name it. Och man får tänka på att när de grävde ned stridsyxan mot Uefa och G14 försvann, var det mot löfte om ett större inflytande i framtiden. Om alla talar med samma röst väger det tungt. Med det sagt är det klart att det även finns nivåer inom ECA. Våra svenska klubbar sitter med, men det är klart att de stora drakarna bestämmer mest.

Varför är mötet förlagt till Sverige den här gången?
- Vi har varit i Manchester, Geneve, Barcelona, överallt runtom Europa. Nu fanns det en möjlighet att lyfta blickarna även mot Sverige och det passade ju utmärkt ett år då vi haft ett lag med i Champions League. Detta blir det första mötet som hålls i Skandinavien överhuvudtaget.

Annons

Kommer de svenska klubbarna att gå ihop och försöka få igenom något beslut?
- En sak som är viktig för oss är fördelningen av pengar i internationella mästerskap. Vi skulle gärna vilja att det blev ökade resurser redan i kvalspelet istället för som nu att allt betalas ut i gruppspelsfaserna. Det är en sak som ligger oss varmt om hjärtat.

Publicerad 2015-02-24 kl 22:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto