Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

"Fotbolls-KHL" splittrar Östeuropa - planer på superliga

Foto: AP

Pontus Wernbloom firar på Luzjniki efter sitt mål på Real Madrid

Zenit mot Dynamo Kiev, CSKA Moskva mot Sjachtar Donetsk.

Det är matcher som kan bli verklighet när planerna på en superliga i före detta Sovjetunionen nu tar form.

Men konceptet delar fotbollsfolket i två läger.

Under Sovjettiden fanns den så kallade "toppligan", där de bästa lagen från de olika unionsstaterna möttes. Tankar på att återuppta konceptet har kommit och gått efter Sovjetunionens fall 1991.

Och sedan den östeuropeiska hockeyligan KHL, där lag från sju olika länder deltar, expanderat och ökat i attraktionskraft de senaste säsongerna har ämnet blivit allt mer aktuellt. I november i år sade Aleksej Miller, vd för gas- och oljejätten Gazprom som sponsrar ryska mästarlaget Zenit, sig vara anhängare av förslaget på en ny liga.

På annandagen bildades en kommitté som ska planera för den framtida ligan. Tränarprofilen Valerij Gazzajev är ansvarig. 58-åringen är en nyckelfigur inom den östeuropeiska fotbollen. Förutom ett förflutet som rysk förbundskapten har han tränat både CSKA Moskva och ukrainska Dynamo Kiev, något som kan ses som en fördel då mycket pekar på att den nya ligan i första hand blir en angelägenhet för de stora "drakarna" i just Ryssland och Ukraina.

- Det här kommer att bli en av Europas starkaste ligor, slog Gazzajev fast i rysk tv i samband med att han presenterades i det nya projektet.

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har uttryckt sig försiktigt positivt till idén. Det internationella förbundet, Fifa, menade dock att projektet än så länge bara är "fantasier" när man av en rysk tidning informerades om planerna i slutet av november.

Jevgenij Giner, stark man i CSKA Moskva, klubben där svenskarna Rasmus Elm och Pontus Wernbloom spelar, är en stor entusiast och har sagt att den så kallade "superligan" skulle kunna dra igång redan säsongen 2014—15. Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko är däremot skeptisk och menar att Ryssland inte ska ägna sig åt att sponsra fotbollen i grannländerna. En annan som rynkat på näsan åt förslaget är ukrainska Metalist Charkivs tränare Myron Markevytj.

- Säg att Ukraina får med sex lag i den gemensamma ligan. Vad ska de andra lagen som inte får plats då göra? Jag tror att det här kan begrava ukrainsk fotboll, sade han i en intervju i mitten av december.

Publicerad 2013-01-04 kl 13:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons