POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER
2v

Hamad om första tiden i Sydkorea: "Över förväntan"

Foto: Bildbyrån.

Jiloan Hamad lämnade i vintras Sverige för sydkoreanska Incheon United.
Där har han omgående tagit en ordinarie plats - men för laget har det gått desto tyngre.
- Jag är väl inte i någon toppklubb, utan laget har som mål att sluta i mitten, säger 28-åringen till Fotbollskanalen.

Efter fjolårssäsongen tappade Hammarby en av sina bäranade spelare. Vid årsskiftet löpte poängkungen Jiloan Hamads avtal med Bajen ut och efter en tid som klubblös blev han slutligen klar för sydkoreanska Incheon. I sin nya klubb har omgående kommit till rätta och hans trivs med tillvaron.

- Det har varit bra. Jag kom hit under försäsongen och jag fick vara med från början då vi åkte på två träningsläger. Jag fick ett bra intryck och allting är väldigt professionellt i hur de sköter allting runt omkring. Jag fick en bra start - träningsmatcherna gick bra och de två första ligamatcherna gick också bra, säger Hamad till Fotbollskanalen.

Incheon har hittills spelat sex matcher i ligaspelet och på dem har laget spelat ihop fyra poäng.

- Vi har egentligen spelat sex matcher mot topplag så vi har haft ett ganska tufft schema. Vi började bra, men den senaste tiden har det varit lite tuffare. Men vi kämpar på. Jag är väl inte i någon toppklubb, utan klubben har som mål att sluta i mitten när serien är slut. Vi ska vara ett stabilt mittenlag.

Incheon började säsongen med att kryssa mot Jeju och därefter vann man mot Gyeongnam med 2-1. Därefter har det blivit fyra raka förluster. Det är ett annat än vad Hamad var vid från förra året då Hammarby gick som tåget i allsvenskan.

- Vi tog fyra poäng på två matcher och det hade klubben inte gjort på åtta år, så allting var jättebra. Men sedan hade vi tre matcher på en vecka där vi mötte bra lag, så det har varit tufft. Men det är en liga där egentligen alla matcher är väldigt jämna. Vi hade lika gärna kunnat ta fler poäng, det är små marginaler, säger Hamad och fortsätter:

- Det är högt tempo i matcherna, mycket högre än vad jag förväntat mig. Av vad jag förstått så är ändå koreanska ligan tillsammans med Japan de två bästa ligorna i Asien. Man kommer hit och det är verkligen en utmaning. Det är en annan typ av fotboll också. Det går väldigt fort och det är inte så långa anfall, som jag var vid i Sverige. Här vinner man bollen sedan ska man framåt direkt. Det gör att det blir väldigt mycket omställningsfotboll och mycket kamp. Sedan är koreanerna snabba, starka och tekniska, men de har kanske inte samma struktur och taktiskt kunnande som i Europa. Jag tror man behöver lite tid att komma in i allting, men efter sex matcher känner jag att fått ett grepp på hur det är.

Hur tycker du fotbollen passar mig?
- Den passar nog mig ganska bra och här spelar jag inte heller yttermittfältare. Vi har en norsk tränare (Jørn Andersen) och han har ganska mycket tyska influenser då han tränat bland annat Mainz. Han vill spela med tysk stil: pressa högt och när vi vinner bollen ska vi framåt och det är jag van vid.

I matcherna spelar han centralt, oftast som ”tia” eller som offensiv mittfältare. Under sina första matcher har 28-åringen svarat för två assist.

- Det är klart att man vill göra mer mål, men med tanke på att vi bara har gjort fyra mål så har jag varit inbladad i hälften. Jag väntar fortfarande på mitt första mål och jag vet att det kommer. Jag har fått en bra start ändå, säsongen är lång. Vi spelar 38 matcher här, så det kommer mer.

Bortsett från det rent sportsliga trivs han bra utanför planen. Han bor i Songdo, en bit utanför Incheon.

- Det är över förväntan. Jag hade en bra bild av Sydkorea och jag känner några sydkoreanska spelare, så jag visste mycket om landet. Att det skulle vara lite europeisk och att det kanske inte var som att flytta till Kina. Här funkar allting och jag bor i en fantastisk stad. Allting är jättebra.

Hur är fotbollsintresset i Sydkorea?
- I premiären på vår nya arena tror jag det var 18 000-19 000 på matchen. Så min klubb har ganska bra publik i och med att det är den tredje största staden. Överlag så har Sydkorea tappat eftersom baseball är den största sporten och den lockar 40 000-50 000 varje match. Jag tror att snittet ligger runt 6000. Men det beror också på hur det går för laget, men jag tror de sa någonting om att snittet ligger på ungefär 6000. Det är okej ändå.

Publicerad 2019-04-11 kl 15:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå