Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Hiljemark har lyft PSV till åtta raka: "Spelar du från start i PSV håller du väldigt hög nivå"

Han ses som en framtida mittfältsdirigent i landslaget.
Nu har Oscar Hiljemark cementerat sin plats på PSV:s mittfält – och lyft laget till åtta raka segrar.
– Jag är inte nöjd med att sitta på bänken, det har jag aldrig varit och kommer aldrig vara, säger 21-åringen till fotbollskanalen.se.

Oscar Hiljemark lämnade Borås och Elfsborg för Eindhoven och PSV i januari 2013. Nu, ett drygt år senare, har 21-åringen från Gislaved visat att han är omumbärlig för Philip Cocus lag.

PSV hade en svajande höst med blandade resultat. För Oscar Hiljemarks del var det ett ständigt flängande mellan bänken och startelvan.

– Innan jag åkte hem från vinteruppehållet spelade jag från och till och det gick bra, vi slog Ajax bland annat. När jag kom tillbaka från uppehållet fick jag starta på bänken och då inledde vi med två förluster och en vinst. Det var inte bra nog, säger mittfältaren.

Det var efter PSV:s 0–2 förlust mot Waalwijk den andra februari som förändringen kom. Oscar Hiljemark tog plats i startelvan och har sedan dess spelat samtliga minuter i ligan. Resultatet?
Åtta raka vinster.

– Jag har fått en rejäl chans och det har gått riktigt bra, minst sagt. Det var någon fotbollssajt i Holland som tog fram statistik på att de matcherna jag spelade så hade vi 70 procent chans att vinna och när jag inte spelade var det 13-14 procent chans till vinst. Det var lite kul, säger Oscar och skrattar.

Hur har självförtroendet påverkats av det här förtroendet?
– Vi håller på med en sport där du ena dagen är med i startelvan och andra dagen sitter på bänken. Självförtroendet växer när man vinner och får vara med i 90 minuter. De matcher man inte fått vara med så är det klart man är förbannad. Jag är inte nöjd med att sitta på bänken, det har jag aldrig varit och kommer aldrig vara.

Oscar Hiljemark nämns ofta, tillsammans med Albin Ekdal, som ett framtida centralt mittfält i landslaget. När Erik Hamrén tog ut sin första landslagstrupp för 2014 var det en del förändringar och yngre förmågor som fick chansen. Oscar Hiljemark, som var med i A-landslaget redan under 2013, var med i den truppen.

– Spelar du från start och är ordinarie i PSV håller du väldigt hög nivå. Det är en tuff konkurrenssituation, men när jag är på samlingarna är ambitionen att spela och jag känner att jag har det som krävs för att konkurrera om en startplats, säger Hiljemark.

Du ser dig själv som en del av den grupp som ska leda Sverige genom EM-kvalet?
– Absolut, det är ett stort mål som jag hoppas kommer gå i uppfyllelse, säger han till fotbollskanalen.se.

Holländska ligan har under senare år gått från att vara en liga där topplagen konkurrerar i den absoluta Europatoppen till att vara en plantskola för spelare som vill ta nästa kliv. En perfekt språngbräda för en spelare som Hiljemark med andra ord.

– Jag har en dröm, en plan och ett mål att någon gång ta ett steg till en större liga och klubb. Det är klart det är en morot att se spelare från ligan och klubben som går till storklubbar i Europa.

Under lördagen tar PSV emot Groningen, med Rasmus Lindgren i laget, och det gäller att hålla undan för Twente (som ligger en poäng efter PSV) i kampen om andraplatsen som ger en Champions League-biljett.

Men de senaste dagarna han också kantats av sorg i PSV. Tränaren Philip Cocu meddelande att han har en cancertumör i sin rygg – och blir borta på ombestämd tid.

– Det är klart att det är tufft när någon man umgås med varje dag får ett sådant besked. Vi känner med honom och hans familj och det är väldigt tragiskt. Det enda vi kan göra för att stödja honom är att ta tre poäng och fortsätta prestera på en hög nivå.

Och den chansen finns redan imorgon. Då kan Hiljemark leda sitt PSV mot nionde raka segern.

Publicerad 2014-03-28 kl 18:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons