Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Hotar att Uefa ska lämna Fifa: "Lägg korten på bordet"

Foto: Scanpix

Sepp Blatter och infogad: Jörgen Eriksson.

Soppan om mutanklagelserna kring Ryssland och Qatars VM-bud mörknar.

Den tyske ligabasen hotar nu med att Uefa ska lämna Fifa.

– Fotbollen har inget att förlora i att lägga korten på bordet. Bara gör det, punkt slut, säger SVFF:s vice ordförande Jörgen Eriksson till Fotbollskanalen.

Häromdagarna släppte Fifa en sammanfattning på 42 sidor av en rapport gjord för att utreda mutbrott i processen där Ryssland och Qatar fick VM. De båda förbunden friades från fulspel, men det tystade knappast kritikerna.

Mannen bakom rapporten, amerikanen Michael Garcia, rasade mot (den i hans ögon helt felaktiga) sammanfattningen på 430-sidorstexten och röster höjs runt världen för att Fifa ska släppa rubbet. Nu hotar också den tyske ligabasen Reinhard Rauball med att Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, kan lämna världsorganisationen Fifa.

– Två saker måste hända för att det här ska lösa sig. Dels måste den etiska kommittéens beslut publiceras, precis som Garcias anklagelseakt, så det blir tydligt vad de anklagades för och hur det bedömdes, säger Rauball till Kicker, enligt The Guardian.

Vidare menar han att rapporten "måste" publiceras för allmänheten att läsa.

– Om det här inte sker och det hela inte reds ut på ett rimligt sätt måste man fråga sig om det är rätt att vara kvar i Fifas händer. Ett alternativ är att seriöst överväga att Uefa lämnar Fifa.

Svenska fotbollförbundet håller med om att Fifa måste rensa i sitt förflutna, men ser att lämna världsorganisationen som något väl drastiskt.

– Om man inte är med i Fifa kan man inte vara med i VM. Man kan inte bara säga att man ska lämna, man måste ha en plan och vara överens om varför. Det är jäkligt stora frågor, säger vice ordföranden Jörgen Eriksson till Fotbollskanalen och fortsätter:

– Den direktorientade kritik Europa hade gentemot Fifa, och i frågasättandet av Fifa, i samband med den senaste kongressen i juni var jättetydlig. Man måste göra upp med det förflutna för att gå framåt. Det stödde vi, från ett Europaperspektiv. Det är otroligt viktigt att man rensar i det förflutna för att titta framåt.

Concacaf, förbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien, har redan krävt att Fifa ska publicera hela 430-sidorsrapporten. Jörgen Eriksson förklarar att Uefa och Concacaf ofta är överens, men att så inte alltid är fallet med de övriga förbunden.

– Det är en komplex bild. Vi har sagt att vi kommer att fortsätta jaga Fifa utifrån att det är viktigt med etik och moral. Gentemot våra utövare, sponsorer, media och medlemmar.  Jag tycker att Europa markerar, men samtidigt tillhör vi Fifa allihopa och då måste vi vara jäkligt försiktiga, säger han.

Jag tolkar det som att Svenska fotbollförbundet vill att korten läggs på bordet och går vidare därifrån?

– Absolut. Vi har sagt att fotbollen som varumärke inte har något att förlora i att lägga korten på bordet. Bara gör det - punkt slut. Så får vi stå upp för vad som har hänt och gå vidare tillsammans utifrån det.

Att lämna Fifa handlar inte bara om en förlorad chans att spela i VM, menar Jörgen Eriksson. Det finns en större ekonomisk bit också.

–  Det är lätt för oss i Sverige att säga att vi klarar oss utan Fifa-bidraget, men för andra länder i Europa som inte har byggt upp samma ekonomi som Svenska fotbollförbundet tycker kanske att pengarna från Fifa är guld värda, det får man också ha respekt för, avslutar han.

Publicerad 2014-11-15 kl 16:41
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons