Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

JULKALENDERN 23 DECEMBER: Cruijff kunde – men försök er inte på saker ni inte klarar av

Bara för att Johan Cruijff tyckte att det var en bra idé betyder det inte att DU ska göra om det.

Holländske fotbollsguden Johan Cruijff (jo det stavas så i svensk transkribering)gjorde 1982 ett riktigt kaxigt straffmål. Istället för att dunka bollen på mål passade han den lite nonchalant i sidled till Jesper Olsen som lika nonchalant passade den tillbaka till Cruijff som, just det, nonchalant satte bollen i mål bakom Helmond Sports målvakt.

Så här gick det till:

Flera spelare har sedan dess provat – men det blir inte alltid som man tänkt sig. Ta till exempel ett exempel från i år i polska ligan där Korona Kielce mötte Ruch Chorzow i höstas. Korona Kielce fick straff och Piotr Gawecki och Andrzej Paprocki tänkte att det kunde vara en kul grej att kopiera Cruijffs och Olsens tilltag. Det var deras första misstag. Deras andra misstag bestämde sig för att omsätta tanken i praktik. Det gick åt pipan och såg ut så här:

Men herrarna Gawecki och Paprocki behöver inte skämmas i ensamhet. Större namn än dem har försökt och misslyckats. Så här illa gick det till exempel för Thierry Henry och Robert Pires:

Men hörni, ni ska veta att den här straffvarianten är inte Cruijffs eget påhitt. Belgaren Rik Coppens ”uppfann” den 1957 när Belgien mötte island.
2:30 in i klippet kan ni se den här:

Publicerad 2011-12-23 kl 10:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons