Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kinesisk marknad öppnar för svenska spelare: "Vill få till minst två övergångar i januari"

Andra ligor och cuper

Didier Drogba och Nicolas Anelka tog klivet till Kina.
Nu öppnar en nygammal marknad för svenska spelare:
- Förhoppningen är att få till minst två övergångar i januari, säger agenten Patrick Mörk.

Foto: Eugene Hoshiko AP, Scanpix

Kommer svenskar snart göra Drogba och Anelka sällskap i Kina?

För 16 år sedan var Pelle Blohm och Patrik Svensson de första spelarna som tog klivet från allsvenskan till den kinesiska ligan. Därefter har åtta svenskar följt efter. För åtta år sedan gjorde Daniel Nannskog succé i Sichuan Guancheng. Det var senast en svensk spelare var proffs i landet.

Det lär snart ändras. Spelaragenten Patrick Mörk och advokaten Carl Fhager har precis varit på en femdagars resa i Kina. Där har de knutit kontakter med klubbar och agenter för att ge svenska fotbollsspelare möjligheten till ett proffsliv i samma liga som bland annat Didier Drogba, Nicolas Anelka och Frederic Kanoute.

Annons

- Vi har två eller tre konkreta namn i allsvenskan som vi diskuterar med kinesiska klubbar. Förhoppningen är att få till minst en allsvensk övergång dit redan i vinterfönstret, säger Patrick Mörk till fotbollskanalen.se.

– 2011 tog vi över Erik Friberg till MLS. Han var den första allsvenska spelaren att gå dit i modern tid. Vi öppnade även Ryssland (Pontus Wernbloom) och Ukraina (Gustav Svensson). Det är spännande nya marknader som vi har lyckats öppna upp. Nu är Kina nästa steg.

Kinesiska klubbar har bra koll på allsvenskan. Den som har bäst koll är förmodligen Tianjing Tedas tränare Alexandre Guimaraes - och det har sin förklaring.

– Han är pappa till AIK:s mittfältare Celso Borges. Han ser alla AIK:s matcher och har stenkoll på allsvenskan. Han tränar ett starkt lag som ska ha spelare. Det är ett spår att en eller två allsvenska spelare hamnar där i vinter, säger Patrick Mörk.

Annons

Hur ser dom på svenska spelare?

– Nannskog var en riktig hit när han var där. Peter Utaka, som var i Danmark, är tvåa i skytteligan och är en stor publikfavorit. Det har gjort att dom har börjat titta på det här spåret. Kunskapen om allsvenskan och de bästa spelarna där var frapperande. I dagens teknik kan klubbar i hela världen följa vilka ligor man vill.

Hur är intresset för fotboll i Kina?

– Vissa lag har väldigt mycket publik på sina matcher. Beijings lag har 45 000-50 000 på varje hemmamatch. Den som tros bli den nya ledaren i Kina är väldigt fotbollsintresserad och det är något som kan få en enorm påverkan. För resurser till fotbollen bland annat. Ingen liga i Asien är i närheten.

Hur är nivån på ligan?

– Vi såg en match och det var ganska bra nivå. Mer teknisk än allsvenskan. Känslan är att nivån är ungefär samma som allsvenskan, men i takt med att de förmodligen har råd att värva mycket bättre utlänningar så kommer det väl att kunna bli en liga som är attraktivare än allsvenskan.

Annons

– Vad gäller löner kan allsvenska stjärnor säkert få tio gånger mer i lön där.

Tidigare i år skakades Drogba och Anelkas lag Shanghai Shenhua av ett ägarbråk. Klubbens ordförande, Zhu Jun, som äger 28,5 procent av aktierna hotade att bara betala sin del av kostnaderna om han inte fick större kontroll.

– Den typen av ägarstrid är ett tydligt tecken på att fotbollen i Kina, liksom i många andra länder, är väldigt politisk. Genom inflytande i fotbollen kan man få politiskt inflytande. Något som givetvis är värt väldigt mycket i Kina säger Carl Fhager.

Publicerad 2012-10-26 kl 11:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto