POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Köpenhamns nye tränare - en efterföljare till Hodgson: "Vår modell bygger på det"

FCK:s nye tränare ska gå i Roy Hodgsons fotspår. Precis som Hans Backe och Ståle Solbakken tidigare gjort.
- Vår modell bygger på den skolan, säger sportchef Carsten Jensen till fotbollskanalen.se.

Efter säsongen flyttar den danska klubbens succéman Ståle Solbakken till Norge – för att ta över landslaget. Därmed uppstår en vakans på Skandinaviens hetaste ledarpost just nu. FCK toppar Superligan överlägset och har dessutom tagit sig till åttondelsfinal i Champions League.

Ett drömjobb för många - och enligt fotbollskanalens uppgifter hör Roland Nilsson till namnen som diskuteras allra flitigast. Men det vill varken MFF-bossen eller Carsten Jensen kommentera.

- Vi har samma politik som på spelarfronten, alltså att vi inte bemöter några spekulationer. Men det står er i medierna fritt att ägna er åt det, sådant hör ju till branschen, säger Jensen till fotbollskanalen.se.

Hur långt har ni kommit med rekryteringsprocessen?
- Den har varit igång länge. Vi vet ju att vi behöver få in en ersättare till Ståle efter sommaren.

Utan att avslöja några specifika kandidater berättar Jensen att FCK följer den modell om grundlades av Roy Hodgson för ganska exakt ett decennium sedan. Ett särskilt sätt att spela fotboll, utifrån ett klassiskt 4-4-2-system med press, understöd och zonförsvar som ledord. Något som mer eller mindre är allmänt vedertaget i Norden nuförtiden.

- Roy var den som skapade revolutionen i Sverige, tillsammans med Bob Houghton och kompani. Från det gänget har det kommit flera stora tränare, inte minst Sven-Göran Eriksson. Hans Backe är utbildad under samma period ungefär och har liknande grundtankar, säger Jensen.

Och Solbakken?
- Ståle har haft Hans Backe som tränare i Ålborg och Roy Hodgson i Köpenhamn.

Det är lite samma skola på dem allihop?
- Ja, precis. Och huvudsaken är att vi är konservativa med den biten. Sedan finns flera andra saker som ingår i vad vi kallar en FCK-modell.
- Men den nye tränaren i Köpenhamn ska kunna spela på det sättet som vi gjort i tio år.

Det låter som att ni letar efter någon som skolats i Skandinavien?
- Det är under inga omständigheter negativt att vara det. Det är självklart en klar premiss. Och utifrån den står det er fritt att spekulera hur ni vill, säger Jensen.

Publicerad 2011-01-27 kl 18:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå