Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANDRA LIGOR OCH CUPER

Kristoffer Olsson: ”Det känns klockrent i Midtjylland”

Foto: Scanpix

Fotskadan som satte stopp för landslagsäventyret sätter knappast stopp för optimismen.
Valet att gå till Midtjylland känns helt rätt för Kristoffer Olsson.
- Det känns klockrent, säger 19-åringen i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Efter U21-succén och det fina spelet i den danska ligan valde Erik Hamrén att kalla det förra Arsenal-proffset till januariturnén i Abu Dhabi. Väl där satte en fotskada stopp för debuten, men trots den långa rehabiliteringen som väntar stortrivs ”Koffe” med sin nya klubb. En klubb han menar har höga ambitioner inför framtiden och som tror mycket på mittfältaren. Flytten har betytt mycket för Olsson.

- Nej men det är klart. Nu är det liksom mitt första A-lagskontrakt och allting sådant, så det känns bra. Att just komma till en klubb som tror på en har varit en del av själva tanken att jag skulle hamna i just Midtjylland. Det är ett lag som satsar och som har gjort bra värvningar vilket känns klockrent.

”Koffe” har varit på besök hemma i Norrköping under den första tiden, men snart är det dags för rehabilitering i Danmark och minst två månaders uppehåll från fotbollen. Det är första gången 19-åringen är långtidsskadad, men han själv blickar framåt och menar att det är på bättringsvägen.

- Jo då, det är helt OK. Det är som det är. Jag kan inte stödja foten, men ändå en viss del så det går bra. Jag ska vara hemma några dagar i Sverige och så åker jag tillbaka till Danmark och gör min riktiga rehab. Det är ingen svullnad längre och så vilket känns skönt.

19-åringen påpekar att det till en början inte kändes särskilt konstigt att lämna Arsenal, i och med att det till en början bara var ett lån. Dock börjar han fatta det mer och mer i och med den permanenta flytten. Beslutet att lämna ”Gunners” kändes småtufft, men samtidigt välbehövligt för utvecklingens skull.

- Det är ju lite skillnad för jag gick på lån i början på tre månader, vilket gjorde att det inte var för gott. Det är mest nu man fattar att det är på riktigt. Det är som det är. Det är inte så många som spelar för Arsenals A-lag när man är 19-20 år, men jag utvecklades enormt och har bara kärlek för klubben. Dock känns det konstigt när man ser Arsenal och känner att man inte är en del av klubben längre, förklarar Olsson.

Hur ser du på din framtid i Midtjylland?


- Jag har ju skrivit på för tre och ett halvt år, men självklart kan allt gå snabbt eller ta tid. Tanken är att jag ska spela ett par år. Vi har gjort det bra och förhoppningsvis kommer vi etta eller tvåa så vi kan spela CL-kval.  Klubbens målsättning är att komma ut i Europa varje år så det känns bra att man satsar så hårt. Självklart vill man spela de viktiga matcherna också. Dock är det en del att spela för i ligan och Köpenhamn har också värvat bra, så det blir tufft. Samtidigt leder vi med åtta poäng så det känns hoppfullt än så länge.

Hade det någon betydelse att klubben ligger så nära Sverige?


- Nej, faktiskt inte. Det är klart om man tänker praktiskt sett och så där, men det hade inte spelat någon roll om det hade varit Danmark, Sverige eller Kina. Jag har ändå lämnat Sverige för England för fotbollens skull, men det är klart att det är skönt att det är nära hem.

Bortsett från inhoppet i ligacupmatchen mot West Bromwich 2013, blir denna säsong Norrköpings-sonens första som senior. Olsson har redan märkt av de tydliga skillnaderna som finns mellan ungdomsfotbollen i Arsenal och A-lagsfotbollen i Danmark.

- Skillnaden är ju att de vet när man ska trycka på i seniorfotbollen, när man ska ta bollen och säga till vad man ska göra etc. Tempot är så klart mycket högre. Det är snabbare, det smäller mer och lite mer fysiskt överlag. Tekniskt sett är det dock sämre än Arsenals U21-spel skulle jag vilja säga. Samtidigt är det svårt att säga då spelarna i Midtjylland individuellt sett kanske inte är lika bra tekniskt, men just erfarenheten gör att det är mer fysiskt och ett högre tempo. På ett sätt påminner det om det engelska spelet ändå.

Trots att mittfältaren inte hade någon större erfarenhet av A-lagsfotbollen var det många klubbar som ryckte i 19-åringen, inte minst Malmö FF. Dock betydde höstlånet mycket för Olsson som kände sig trygg och som tack vare det valde att gå över permanent.

- Det fanns väl tre-fyra klubbar som verkligen ville ha mig, men jag kände ändå att mina tre månader i Midtjylland betydde mycket. Det tränaren tycker är det viktigaste, just att man syns och gör det bra. De sa själva att jag bara ska spela ett par år och senare gå till en större klubb, vilket gjorde att jag ville spela där då de trodde och satsade på mig. Just då och nu i efterhand känns det helt rätt.

Kristoffer Olsson fick något av ett genombrott i U21-landslaget efter sitt hattrick mot Grekland. Mittfältaren menar dock att sommarens slutspel inte är något han tänker på i första hand då full fokus ligger på att göra comeback så snabbt som det går. Han påpekar även ödmjukt att konkurrensen är tuff och att han inte tar sin plats i EM för givet.

- Ja, det är klart jag ser fram emot det enormt mycket men det är lite annorlunda nu då man är skadad. Först och främst tänker man att man ska komma tillbaka och överhuvudtaget ha chansen att komma med truppen, för det är riktigt tuff konkurrens och det är många som gör det bra. Självklart var det en bra höst både i Midtjylland och landslaget, inte minst med mitt hattrick där. Jag fick dock inte spela i början i Danmark då jag inte riktigt kom in i det, men jag gjorde det bra de matcherna jag spelade och det har känts bra. Självklart är det synd att skadan kom men sådant är livet.

19-åringen har precis som utlandsproffsen Muamer ”Mujo” Tankovic, Isaac Kiese Thelin och Modou Barrow tillhört IFK Norrköping. Fotbollskanalen kunde tidigare rapportera om diskussionen kring klubbens sätt att hantera talanger. Olsson menar att ”Peking” gjorde helt rätt i att släppa honom till Arsenal 2011, men att klubben samtidigt inte gjorde så mycket för att han skulle stanna kvar i Norrköping.

- Jag vet inte riktigt. Om man tar mig och ”Mujo” som exempel var det att vi ville ta vår chans. Arsenal och Fulham är liksom inga dussinklubbar, så IFK ville inte stoppa oss då vi ändå inte var i A-laget. ”Mujo” satt väl lite på bänken men jag tillhörde de inte alls, så på det sättet var det bra av IFK att ge oss chansen. Samtidigt gjorde de inte så mycket för att verkligen behålla mig, så det kan jag säga att de inte direkt försökte. Dock var det bara bra för mig att de inte gjorde något för vi ville verkligen gå. I Isaacs fall är det samma där. Det gick inte så bra för honom i IFK, men sedan gick han och gjorde ett grymt jobb.

- Det är lätt att vara klok i efterhand och säga att IFK skulle tagit mer pengar och hit och dit, men jag vill inte uttala mig om deras business-grej. Man vet aldrig exakt vad som är skrivet, vad som sägs och allt det där. Som sagt är det lätt att vara efterklok och nu kan vi ändå konstatera att det ändå har gått bra för mig, Mujo och Isaac bland annat. Sedan är det svårt för en klubb att bara säga nej när det handlar om spelare som är 15-16 år gamla. Däremot kan man självklart lägga i kontraktet någon form av klausul, eller kämpa mer för att ha spelaren kvar. Dock förstår jag IFK Norrköping då det är väldigt svårt att bara behålla en ung spelare när en utländsk klubb vill ha en. Det är en annan sak om det rör sig om en klubb i Allsvenskan eller på den nivån, säger Kristoffer Olsson till Fotbollskanalen.

Publicerad 2015-02-03 kl 14:25

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER